Gezondheid

'Hout stoken in woonwijk moet aan banden worden gelegd'

03 maart 2018 18:05 Aangepast: 17 maart 2018 15:57
Bijna 45 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid met regels moet komen voor het stoken van hout in een woonwijk. Beeld © iStock

Bijna 45 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid met regels moet komen voor het stoken van hout in een woonwijk. Houtrook uit de kachel of de haard zorgt bij een op de vijf mensen voor overlast. In de meeste grote gemeenten is dit een thema bij de verkiezingen.

Gezellig de kachel of haard aan als het kouder wordt. Steeds meer mensen doen dat. Inmiddels staat in ongeveer 26 procent van de Nederlandse huishoudens een haard of kachel, blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Ruim 20 procent zegt elke dag te stoken. Ruim 38 procent van de stokers is wel bereid te stoppen als iemand anders er last van heeft.

Bekijk hier de volledige enquête van DVJ Insights

1 op de 3 wil houtkachels helemaal verbieden

Opvallend is dat bijna 45 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid met regels moet komen voor het stoken van hout in een woonwijk. Ruim 30 procent vindt zelfs dat stoken slecht is voor mensen en milieu en helemaal verboden moet worden.  

Eén op de vijf Nederlanders zegt last te hebben van die houtrook. Mensen met longziektes of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen hebben het snelst last.

Houtrookoverlast en de verkiezingen 

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat overlast door het stoken van de houtkachel in steeds meer gemeenten een thema is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In 20 van de 31 grootste gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) willen één of meerdere partijen het stoken van houtkachels aan banden leggen. Ze krijgen bijval van het Longfonds en van de GGD's. 


Miniatuurvoorbeeld

Amsterdam - PvdD
Rotterdam - PvdD, GroenLinks
Den Haag - PvdD
Utrecht - GroenLinks, D66, PvdD
Tilburg - GroenLinks
Almere - PvdD, GroenLinks
Nijmegen - PvdD, GroenLinks
Apeldoorn - PvdD, GroenLinks
Haarlem - GroenLinks
Enschede - GroenLinks
Arnhem - PvdD
Amersfoort - GroenLinks, CU, PvdA
Zaanstad - PvdD
Zwolle - GroenLinks
Zoetermeer - GroenLinks, CU
Leiden - PvdD, GroenLinks
Dordrecht - GroenLinks, SP
Ede - GroenLinks 
Alkmaar - PvdD

'Alsof mijn longen worden dichtgeknepen'

De 10-jarige Ties kan daarover mee praten. RTL Nieuws sprak hem vorig jaar. "Soms krijg ik last van meer benauwdheid door rook in de buurt. Dan voelt het alsof m'n longen en keel worden dichtgeknepen", vertelde hij.

Zijn moeder ging de straat al door met foldertjes om alle houtstokende buren te wijzen op de last die Ties heeft. "Sommigen schrokken ervan dat het voor last kan zorgen."

ZIE OOK: Gezondheidsklachten door houtkachels: Ties (10) krijgt last van zijn astma door rook

Het Longfonds wil dat nu gemeenten ingrijpen, om mensen zoals Ties te beschermen. "Een gemeente kan hier iets aan doen", zegt directeur Michael Riutgers van het Longfonds  "Je kan stap zetten naar gemeentelijk stookverbod bij windstil of mistig weer. Als je stookt terwijl je weet dat je buurvrouw astma heeft, doe je iemand moedwillig schade aan."

Zo ongezond is houtrook en zo stook je verstandig

Zelfs als je alle stookvoorschriften keurig opvolgt, kan houtrook voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als het windstil is waardoor rook in de straat blijft hangen. Bijna 6 procent van de Nederlanders heeft astma. Onder kinderen ligt dat nog een stuk hoger. Nog eens 5 procent heeft de luchtwegaandoening COPD. Zij kunnen flinke gezondheidsklachten hebben door rook.

Een houtkachel of open haard zorgt voor meer luchtverontreiniging dan andere vormen van verwarming. In huis komen door stoken schadelijke stoffen vrij, ook al is het binnen niet rokerig. Denk aan fijnstof, roet en koolmonoxide. Vooral kinderen en ouderen hebben een groter risico op luchtwegklachten.

Ook buiten kunnen deze stoffen blijven hangen, vooral met windstil en mistig weer. In het stookseizoen krijgen GGD's daarom extra meldingen van overlast en gezondheidsklachten. RIVM heeft enkele tips om die overlast te voorkomen:

  • Zorg voor de juiste grootte van je kachel in verhouding tot de ruimte die je wilt verwarmen.
  • Laat je schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op je haard of kachel.  
  • Laat minstens één keer paar jaar je schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  • Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. 
  • Stook alleen droog, onbehandeld hout.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer (minder dan windkracht 2).
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
  • Zorg altijd voor volledige luchttoevoer. Knijp de kachel nooit af, ook niet als het vuur goed op gang is.
  • Controleer regelmatig of je goed stookt. Is de rook uit je schoorsteen kleurloos, dan gaat het goed.
  • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Bron: RIVM, GGD Noord- en Oost Gelderland

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore