Gezondheid

Branchevereniging opticiens: 'Grote zorgen over de kwaliteit van oogmetingen'

27 februari 2018 15:15 Aangepast: 27 februari 2018 16:10
Een vrouw ondergaat een oogmeting. Beeld © ANP

Meten ze bij de ene opticien een sterkte van -1, bij de andere opticien kan dat zomaar -2 zijn. Volgens de branchevereniging voor opticiens lopen oogmetingen sterk uiteen. Zij maakt zich zorgen over online-oogtests, metingen in drogisterijen en ongediplomeerd personeel.

Daarom wil de Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO) dat opticien een beschermd beroep wordt. Alleen opticiens met minimaal een MBO-4-opleiding mogen dan nog metingen uitvoeren. Nu geldt die eis al voor opticiens die aangesloten zijn bij de branchevereniging, maar veel brillenwinkels zijn dat niet. Ook veel grote ketens als Hans Anders, Ace and Tate en Eyelove zijn niet gekoppeld aan NUVO. Eyewish en Pearle zijn er vorig jaar uitgestapt. Die laatste vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. 

"Nederland is een van de weinige Europese landen waar het uitvoeren van een oogmeting niet bij wet geregeld is", zegt NUVO-directeur Bas de Nes. "Nu is het zo dat iedereen apparatuur in hun winkel kan zetten en deze kan gebruiken. Daarnaast zie je steeds meer oogtesten op internet. Omdat dit soort metingen niet nauwkeurig zijn, willen we een kwaliteitsstandaard: hier moet een oogmeting aan voldoen."

Register

Daarom heeft de NUVO samen met huisartsen, oogartsen, cliënten, onderwijs, verzekeraars en beroepsverenigingen een kwaliteitsstandaard ingediend bij Zorginstituut Nederland. Als deze aan alle eisen voldoet, wordt de kwaliteitsstandaard door het Zorginstituut opgenomen in een register. De inspectie voor gezondheidszorg kan hiermee vervolgens controle houden op de kwaliteit van de oogzorg. "Het wordt tijd dat de overheid met wet-en regelgeving komt", zegt de NUVO-directeur. "De kwaliteitsstandaard kan hiervoor als basis dienen."

Volgens De Nes is het van groot belang dat opgeleide opticiens de oogmetingen uitvoeren. "Een opgeleid opticien meet niet alleen de brilsterkte, maar herkent ook oogproblemen, zoals beginnende staar. Nu horen we vaak klachten van cliënten die een bril kregen aangemeten, omdat hun staar onopgemerkt bleef."

Een oogmeting mag een kwart afwijken

  • Een oogmeting kan een kwart afwijken. Als je bijvoorbeeld moe bent of lang achter de computer hebt gezeten. Of als de meting de ene keer 's ochtends en de andere keer 's avonds wordt uitgevoerd. Toch zijn de afwijkingen nu vaak een stuk groter, blijkt uit een eerdere test van EditieNL.
  • Eyewish en Pearle waren aangesloten bij branchevereniging NUVO, maar zijn er vorig jaar uitgestapt. Als je aangesloten bent, betekent dit dat je personeel die de metingen doet MBO niveau 4 geschoold is.
  • Misstanden in de oogmeting zijn vooral groot bij Eyelove, Ace & Tate en online-winkels met online-tests, zegt NUVO.
  • Een verkeerde oogmeting kan geen ernstige schade toedoen, maar je kunt er bijvoorbeeld wel barstende hoofdpijn van krijgen. Ook blijven oogproblemen als staar vaak onopgemerkt, waardoor een consument laat wordt doorverwezen naar een oogarts.

Hans Anders

Hans Anders is niet aangesloten bij NUVO en werknemers die oogmetingen uitvoeren hoeven daarom geen drie- tot vierjarige MBO-4-opleiding te hebben afgerond. "Wij bieden een interne opleiding van een jaar aan, die aan dezelfde eisen voldoet als de MBO-opleiding tot opticien", meent een woordvoerder. "Net als de NUVO vinden ook wij het belangrijk dat de kwaliteit van metingen hoog is."

Dat de kwaliteit van metingen zo verschilt, valt Hans Anders ook op, laat de woordvoerder weten. "Bij retailers als Eyelove, die reclame maken met goedkope brillen, wordt de oogmeting alleen maar met een oogmeetcomputer gemaakt. Maar dit is pas stap 1, bij een oogmeting komt veel meer kijken."

Eyelove

"Onze medewerkers hebben geen MBO-opleiding, maar zijn wel uitstekend in staat om een brilsterkte te bepalen", reageert Paul Berkelmans, directeur van Eyelove. "We pretenderen ook niet meer te doen dan dat." De brillen van Eyelove worden verkocht in drogisterijen als Etos, DA en DIO. Werknemers van deze winkels voeren de tests uit.

"Deze werknemers trainen we vooraf en ook tussentijds", aldus de directeur. "De achtergrond van iemand met een opleiding tot opticien is natuurlijk breder, dus een meting bij Eyelove is een enger begrip. Het gaat puur om brilsterkte, we weten bijvoorbeeld niets over het aanmeten van contactlenzen. Dat zullen we ook nooit ontkennen. We willen brillen aanbieden voor een zo laag mogelijke prijs."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore