Gezondheid

De zon buiten of de zonnebank: 'Ze zijn allebei schadelijk'

26 februari 2018 20:41 Aangepast: 06 maart 2018 21:55
Archieffoto

Toen minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vertelde dat hij twee keer per maand onder de zonnebank gaat, waren de reacties van verschillende dermatologen unaniem: onverstandig en gevaarlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met die uv-A- en uv-B-straling? En: is de zonnebank echt slechter dan de zon buiten?

"Of je nu onder de zonnebank gaat of buiten in de zon bent: de straling is allebei schadelijk", zegt Marlies Wakkee. Ze is dermatoloog bij het Erasmus MC en onderzoeker op het gebied van huidkanker. "Maar er zit zeker een verschil tussen een dagje strand en tien minuten onder de zonnebank."

Mensen die vaker onder de zonnebank gaan, zoeken ook vaker de zon op, vertelt ze. "Dan heb je dubbele uv-stralen en dus dubbele schade."

Meer rimpels door de zon

Een zonnebank heeft vooral uv-A-straling, legt Wakkee uit. Die dringt diep in de huid door. "Hierdoor verhoogt de kans op huidkanker, met name melanoom. Uv-A-straling breekt elastine af, dat zijn elastische vezels die zorgen voor een jonge huid. Je krijgt dus meer rimpels."

ZIE OOK: Huidartsen: zonnebankgebruik minister De Jonge 'onverstandig en gevaarlijk'

Maar uv-B-straling is ook goed voor je, die zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt. "Maar van uv-B-straling verbrand je, daarom zit er een lage uv-B-straling in zonnebanken. Een zonnebank levert dus meer schade op dan winst." Wakkee zegt dat een kwartier met je handen en gezicht in de zon zitten voldoende is voor de benodigde vitamine D en zo loop je relatief weinig schade op.

Bakken op het strand

Hier is Huib van Heest het niet mee eens. Hij is woordvoerder van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), een branchevereniging waarbij veel zonnestudio's zijn aangesloten. Hij vindt dat je prima onder de zonnebank kunt gaan. "Wat is nou schadelijker? De mensen die vandaag tijdens de wintersport drie kwartier met hun hoofd in de brandende zon een kopje koffie op de piste drinken of vijf keer per jaar tien minuten onder de zonnebank gaan?"

Huidartsen moeten zich volgens hem meer richten op mensen die naar zonnige oorden vertrekken en hele dagen op het strand liggen te bakken, dan op de mensen die af en toe onder de zonnebank gaan. "Mensen die onder de zonnebank gaan, krijgen een advies op basis van hun huidtype. Daarnaast hebben zonnebanken een timer. Na tien, twaalf of vijftien minuten gaan de lichten automatisch uit."

Leeftijdsgrens

De SVZ wil vermijden dat consumenten huidkanker krijgen door het gebruik van hun apparaten. "Daarom hebben we regels. Zo is er een minimale leeftijdsgrens van achttien jaar en is de kracht van de zonnebanken maximaal 0,3 Watt/m2. Dat is vergelijkbaar met de zonkracht op een zomerse middag aan de Middellandse Zee."

"We doen er alles aan om zo veilig mogelijk te zonnen, het is jammer dat we nog steeds gestigmatiseerd worden."

Hoeveel mensen krijgen huidkanker?

Jaarlijks komen er volgens cijfers van KWF bijna 55.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Huidkanker is verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle nieuwe kankerpatiënten per jaar. Er zijn verschillende vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom en een aantal zeldzame huidkankers.

Volgens Wakkee is het effect van de zonnebank vooral groot bij mensen die onder de 35 al beginnen met het gebruiken van de zonnebank. "Een jonge vrouw met een licht huidtype verhoogt met het bezoeken van de zonnebank de kans op melanomen al met 40 procent."

Video: steeds meer mensen krijgen melanoom

De zus van John overleed op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Hij roept dan ook iedereen op om zonnebrandcrème te gebruiken en je huid te controleren op verdachte plekjes.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore