Ga naar de inhoud
Gezondheid

Huidartsen: zonnebankgebruik minister De Jonge 'onverstandig en gevaarlijk'

Minister Hugo de Jonge (archieffoto). Beeld © ANP

Nederlandse huidartsen zijn verbijsterd door de bekentenis van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat hij minimaal twee keer per maand onder de zonnebank ligt. "Zeer onverstandig en gevaarlijk", laat de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie weten.

De vereniging wil al jaren een verbod op zonnebanken vanwege het gevaar op huidkanker. Dermatoloog en voorzitter van de dermatologievereniging NVDV Colette van Hees wil dat De Jonge actie onderneemt. "Wij doen een oproep aan de minister van Volksgezondheid om de zonnebank openlijk af te zweren. Alleen al vanwege zijn voorbeeldfunctie."

De Jonge wil niet reageren op de ophef. 

'Minister in risicogroep huidkanker'

De NVDV nodigt de minister uit om op de Nationale Huidkankerdag op 2 juni zijn huid te laten controleren door een dermatoloog. "Tijdens deze dag nodigen we iedereen die een verhoogd risico loopt op huidkanker uit om zijn huid te laten checken", zegt Van Hees. "De minister valt met zijn zonnebankbezoek zeker in de risicogroep. We gaan hem persoonlijk uitnodigen."

De Jonge vertelde bij het praatprogramma van Eva Jinek over zijn zonnebankgebruik. Ook Jinek reageerde verbaasd op de ontboezeming van de minister.

Meer op rtlnieuws.nl:
Veelbesproken 'bordessluipers' van minister De Jonge geveild: 'Het zijn mijn lievelings'