Gezondheid

Honig doet E-nummers in de ban: 'Hopelijk valt het bij iedereen in de smaak'

10 oktober 2016 12:46 Aangepast: 09 januari 2018 11:03
De bekende Honig-pakjes in de supermarktschappen. Beeld © ANP

Voedingsmerk Honig is om. De voedselproducent gaat E-nummers verbannen uit al zijn pastasausjes, goulash-pakjes en soepen. "Smaak is heel persoonlijk, maar hopelijk merken consumenten er niets van", meldt Honig.

Vanaf begin volgend jaar zul je smaakversterkers als E621, E631 en E627 nooit meer terugvinden in Honig-producten. Ook gaat Honig het zoutgehalte flink terugbrengen. En dat is een gigantische operatie. Honig heeft namelijk tientallen producten en heeft aan alle recepten flink moeten sleutelen, vertelt een woordvoerder.

"Consumenten denken dat E-nummers niet gezond zijn en daar moeten wij naar luisteren. Wij hebben erg veel moeten experimenteren met kruiden en andere voedingsstoffen om dat voor mekaar te krijgen."

Angst sussen

Het verbannen van E-nummers ging niet helemaal van harte. Volgens Honig zijn de beruchte E-nummers namelijk helemaal niet slecht voor de consument. "De E staat voor Europa en zijn voedingsstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Citroenzuur is bijvoorbeeld ook een E-nummer: hartstikke natuurlijk en niets mis mee. Al met al is het vooral perceptie", aldus het voedingsmerk.

Toch worden de Honig-producten er wel iets gezonder op. De nieuwe recepten krijgen tegelijkertijd ook 13 procent minder zout mee, waardoor de kans op hart- en vaatziekte kleiner wordt.

Nederlander heeft 'zoute smaak'

Hoe dat bij de consument uitpakt, is nog wel eventjes afwachten, geeft Honig toe. "Nederlandse consumenten hebben een ontzettend zoute smaak. Het is lastig te voorspellen hoe de consument daar op gaat reageren, want smaak is heel persoonlijk. Maar wij hebben niets aan het toeval overgelaten."

Het voedingsmerk heeft onder honderden Nederlanders uitgebreide smaaktesten uitgevoerd. "En die konden het verschil meestal niet proeven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rode wijn is goed voor het hart en zes andere voedingsmythes

`