Ga naar de inhoud
Gezondheid

Ziekenhuizen zeggen operaties af om griepgolf

Archieffoto Beeld © ANP

Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben vandaag niet-levensbedreigende operaties afgezegd, omdat de klinieken overvol liggen met grieppatiënten.

Volgens een woordvoerster van Gelre ziekenhuizen is er sprake van 'een uitzonderlijke situatie'. Ze sluit niet uit dat er volgende week nog meer geplande operaties sneuvelen, omdat de griepgolf in het oosten van het land naar verwachting nog zeker anderhalve week aanhoudt.

Bij Gelre ziekenhuizen zijn bijna alle bedden bezet. Er is extra personeel ingezet, maar ook onder verpleegkundigen heerst griep. Patiënten die acute zorg nodig hebben krijgen daarom voorrang boven mensen met klachten die nog even kunnen wachten. Volgens Gelre liggen andere ziekenhuizen in de regio ook vol.

Vlek op vlek

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is niet verbaasd. "Het is elk jaar feest met de griep, om het zo maar eens te zeggen. Zeker als er ook nog personeel ziek wordt. Dat is dan als het ware vlek op vlek. Maar er wordt niemand aan zijn lot overgelaten, dan kan ook niet en daar zijn protocollen voor", zegt een woordvoerder, die verder geen landelijk beeld kan geven.

De griepepidemie in Nederland 'houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt', zei het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel eerder deze week.

Zo voorkom je dat je griep krijgt: 

Helemaal voorkomen, kun je het natuurlijk niet. Maar met deze 5 tips wordt de kans dat je griep krijgt wel wat kleiner. 
Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over