Gezondheid

Sterfte door kinderkanker historisch laag, toch overlijdt nog 1 op de 4

15 februari 2018 02:01 Aangepast: 18 februari 2018 20:59
Twee meisjes met leukemie krijgen bloedonderzoek (archieffoto). Beeld © Getty Images

Het aantal kinderen dat jaarlijks overlijdt aan kanker is nog nooit zo laag geweest, blijkt uit cijfers van het CBS. Kinderoncoloog Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum herkent dat er steeds minder mensen overlijden aan kinderkanker. "Toch zeggen we tegen ouders dat nog altijd één op de vier kinderen met kanker daaraan overlijdt."

Miniatuurvoorbeeld

Volgens het CBS is de sterfte onder kinderen tussen de 0 en 15 jaar in 2016 gedaald tot 61. Maar het werkelijke aantal mensen dat overlijdt aan kinderkanker ligt hoger, zegt Pieters. "Dat komt door de manier van registreren. Iemand kan op zijn zestiende overlijden aan kanker die hij of zij op zijn twaalfde heeft gekregen. Die zijn hier niet meegeteld."

"Wij kijken liever naar de cijfers 5 tot 10 jaar na de diagnose", zegt Pieters. "Ook zijn er meer kinderen met kanker dan in de CBS cijfers genoemd worden, omdat kinderen tot 18 jaar bij ons komen voor behandeling."

Verbeterde behandeling leukemie

Maar dat er een daling zit in de sterfte door kinderkanker, klopt. Dat komt vooral door de verbeterde behandeling van leukemie. "Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, dat zie je gelijk terug in de cijfers. Maar ook voor leukemie zijn we nog niet klaar. Nog altijd sterven te veel kinderen aan de agressieve vormen hiervan."

De daling van het aantal sterfgevallen gaat de laatste jaren mondjesmaat, zegt Pieters. "Alle vormen van kinderkanker zijn op zich zeldzaam, maar bij elkaar vormen ze nog steeds de meest voorkomende natuurlijke doodsoorzaak op de kinderleeftijd. De rottigste vormen van alle deze soorten kinderkanker zijn niet te genezen."

Oorzaak ontstaan kinderkanker niet bekend

Dat het aantal sterfgevallen door kinderkanker daalt komt niet omdat kinderen gezonder leven en daardoor minder snel kanker krijgen. "De meeste kinderen die het krijgen zijn 3 tot 4 jaar", zegt Pieters. "De vormen van kanker zijn bij kinderen heel anders dan bij volwassenen. Gezond leven speelt geen rol. Waarom het ontstaat, is niet bekend."

"Het aantal gevallen neemt niet toe, maar ook niet af. Per jaar krijgen 600 kinderen onder de 18 jaar kinderkanker. Het is niet te voorkomen, het overkomt je gewoon." Zo'n 120 à 150 patiënten overlijden aan de gevolgen van kinderkanker. "Dat kan ook nog gebeuren als jong volwassene."

Missie: ieder kind genezen

"In mei opent de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Daar komen dan alle kinderkankercentra bij elkaar. Dan zit de zorg en research voor alle vormen onder één dak. We willen vaart maken met de verbetering van de overlevingskans, ook voor de rottigste vormen. Onze missie is ieder kind met kanker genezen met optimale kwaliteit van leven."

"In de jaren zestig zei men dat kinderkanker niet te behandelen was, dat gebeurde ook niet. Mensen hebben toen het zwaard opgepakt en zijn toch gaan behandelen. Ons streven is om op 0 sterfgevallen uit te komen. Stap voor stap komen we daar dichter bij."

Het in mei te openen nieuwe behandel- en researchcentrum wordt het grootste kinderkankercentrum van Europa. "Nieuwe behandelmethoden komen niet uit de lucht vallen. In het centrum kunnen we de beste zorg en research combineren."

Meer op rtlnieuws.nl:

`