Gezondheid

'Abrikozenpitten nu overal uit de schappen'

14 februari 2018 03:16 Aangepast: 28 februari 2018 20:27
Beeld © Gert Arts

Abrikozenpitten liggen sinds deze week nergens meer in de winkel. Volgens de Volkskrant zijn nu alle winkels en leveranciers gestopt met het aanbieden van de pitten, die onschuldig ogen maar levensgevaarlijk zijn.

De NVWA zegt tegen de krant dat de pitten nu nergens meer te krijgen zijn. "Fabrikanten die in Nederland weer abrikozenpitten op de markt willen brengen, moeten eerst aantonen dat hun pitten veilig zijn."

Zeer giftig

Abrikozenpitten zijn zeer giftig, zelfs het eten van een klein handje vol van deze pitten is levensgevaarlijk voor een gezonde volwassene. Toch verkochten met name natuurvoedingswinkels de pitten tot voor kort. Bij een winkel op het station lag een zakje abrikozenpitten gewoon in het schap naast de cashewnootjes. 

Gert Arts uit Roermond kocht eind vorig jaar een zakje en nam achteloos een handje vol. Het kostte hem bijna zijn leven, vertelde hij RTL Nieuws. Er stond wel een waarschuwing op het zakje, maar die had hij niet gezien. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen. Dat ga je echt niet lezen", zei hij.

Een handje pitten werd Gert bijna fataal:

Gert Arts kocht een zakje abrikozenpitten, at het zakje half leeg, en belandde op de intensive care.

'Zou vol doodshoofden moeten staan'

Deskundigen gaven hem gelijk: in plaats van een waarschuwing in kleine letters 'maximaal 5 pitten per dag' zou zo'n zakje 'helemaal vol doodshoofden moeten staan'.

Twee weken geleden besloot minister Bruno Bruins van Volksgezondheid dat de pitten uit de schappen moesten. De NVWA zegt dat dat nu overal het geval is.

`