Gezondheid

Helft bewoners verzorgingshuizen ervaart genoeg privacy voor intimiteit

14 februari 2018 00:55
De regelgeving in de zorg moet nu echt omlaag.

De helft van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zegt voldoende privacy te hebben om romantisch of seksueel intiem te zijn. Dat heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht in de aanloop naar Valentijndsag.

Dat de helft (49 procent) voldoende privacy ervaart, wil nog niet zeggen dat de andere helft zich wel te veel bekeken voelt. 14 procent geeft aan dat er te weinig privacy is, de rest zegt het niet te weten. 

Lacherig

Volgens het SCP wordt over intimiteit en seksualiteit bij ouderen vaak lacherig gedaan en er is weinig bekend over de behoeften en opvattingen van ouderen zelf. Omdat de politieke en maatschappelijke aandacht voor het onderwerp wel toeneemt, voerde het SCP een verkennend onderzoek uit.

Een op de zeven ondervraagde bewoners (15 procent) geeft aan romantisch of seksueel contact te missen. Volgens de onderzoekers hangt dat gemis niet zozeer samen met fysieke beperking, als wel met het negatief ervaren van de kwaliteit van het leven. "Bewoners die het missen, zijn minder gelukkig, eenzamer, hebben meer psychische problemen, ervaren minder levenslust en zijn ook minder tevreden met het leven", schrijven de onderzoekers. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Ouderen verlangen naar meer intimiteit in hun leven

`