Gezondheid

Ministerie komt met website over nieuwe donorwet

14 februari 2018 00:23
De nieuwe wet werd dinsdag aangenomen. Beeld © ANP

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een website gelanceerd over de nieuwe donorwet. Daarop wordt onder meer uitgelegd wat de nieuwe wet inhoudt en hoe deze precies zal werken.

De website ging online nadat de Eerste Kamer vanmiddag had ingestemd met de wet.

Niet direct van kracht

Het systeem van actieve donorregistratie, waarbij mensen in principe donor zijn tenzij ze hiertegen expliciet bezwaar maken, wordt niet direct van kracht.  Het ministerie denkt er nog zeker twee jaar voor nodig te hebben.

Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins neemt de komende tijd een aantal stappen om de inwerkingtreding van de nieuwe donorwet voor te bereiden.  Op korte termijn worden advertenties geplaatst in landelijke kranten en op sociale media.

Nieuwe donorwet geeft longpatient hoop

Patricia van Corven heeft een longziekte en wacht op een donor. Voor haar is de nieuwe Donorwet van levensbelang.

Miljoenen voor voorlichting

Omdat mensen in het nieuwe systeem in principe donor zijn, moeten er hogere eisen aan de voorlichting worden gesteld, schrijft Bruins aan de Tweede Kamer, onder meer voor laaggeletterden en allochtonen. Hij komt de komende maanden met een plan van aanpak.

Bruins liet eerder al weten dat er aan de invoering van de nieuwe donorwet een prijskaartje hangt. De voorlichting en aanschrijving van elke meerderjarige burger zullen waarschijnlijk zo'n 50 miljoen euro kosten. Om de bestaande ict-systemen aan te passen is nog eens eenmalig 5 tot 10 miljoen euro nodig.

Meer op rtlnieuws.nl:
SP-senator kwam niet naar stemming Donorwet: 'Ik kon gewoon niet kiezen

`