Gezondheid

Na aannemen Donorwet registreerde Madelon zich als niet-donor: 'Het is mijn lijf'

13 februari 2018 20:13 Aangepast: 14 februari 2018 06:18
Registratieformulier orgaandonatie. Beeld © ANP

De Eerste Kamer stemde vandaag in met de Donorwet, maar lang niet iedereen is het eens met de wet waarin iedereen automatisch donor is. Onder hen Madelon Vendeloo, zij registreerde zich na het aannemen van de wet meteen als niet-donor. "Ik ben tegen, want ik beslis zelf over mijn lijf", zegt zij tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

Ook Nancy van Dongen vindt niet dat de overheid voor iedereen kan bepalen dat ze automatisch donor zijn. "Als ik al die hulpbehoevende mensen zie die een orgaan nodig hebben, vrees ik een omgekeerde wereld. Ik wil dus niet dat de regering daarover beslist."

ZIE OOK: Iedereen straks standaard orgaandonor, Senaat stemt in met Donorwet

Nancy is niet altijd tegen geweest. "Jaren geleden was ik wel donor, zo'n 10 jaar lang. Maar toen ik kinderen kreeg, heb ik dat ingetrokken. Ik ben als moeder te kwetsbaar." Nancy is bezorgd dat mensen minder gereanimeerd worden met het oog op orgaandonatie. "Stel dat me als moeder zoiets gebeurt en er blijven kinderen achter."

Ander beslist

Miniatuurvoorbeeld

"Toen ik hoorde dat de wet is aangenomen, dacht ik 'shit'. Nou moet ik actie ondernemen, anders ben ik automatisch voor", zegt Madelon. Ze heeft eerder al in het donorregister aangegeven dat ze geen donor is. "Het is de bezorgdheid dat een ander over mijn lichaam beslist."

Madelon wil niet dat er in haar overleden lichaam gesneden wordt. "Ik wil ongeschonden mijn kist in gaan. Ik ben heel gekomen en ik wil heel uit het leven weggaan."

Niet de enigen

Madelon en Nancy staan niet alleen. Sinds september 2016, toen duidelijk werd dat de Donorwet er aan kwam, hebben al 200.000 mensen zich geregistreerd als niet-donor.  

Madelon wil zelf ook geen donororganen ontvangen. "Ik vind het vreselijk dat mensen ziek zijn, maar ik als zelf ziek word, wil ik ook niet zo geholpen worden." De man van Madelon en haar kinderen hebben een andere mening. "Die zijn dus wel donor. Het is ter sprake gekomen toen we de begrafenispolissen bespraken."

Nieuwe Donorwet: dit is het plan

In deze video legt politiek verslaggever Fons Lambie uit hoe het zit met de Donorwet.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore