Gezondheid

Kopzorgen voor Eddy na verbod rookruimte: 'Mensen komen er speciaal voor'

13 februari 2018 14:28 Aangepast: 27 februari 2018 04:59
Café-eigenaar Eddy voor de rokersruimte in café 't Neutje in Utrecht.

"Moet ik de asbakken van tafel halen?" Café-eigenaar Eddy Schouten (41) moet het nieuws over het verbod op rookruimtes in de horeca nog even laten bezinken. "Er zijn mensen die er speciaal voor naar dit café komen."

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vandaag dat horecabedrijven geen ruimte meer mogen inrichten voor rokers. "Ik heb net het nieuwsbericht gelezen, maar wist dit niet", vertelt Eddy Schouten. Hij is eigenaar van café 't Neutje in Utrecht en heeft een rokersruimte achter in zijn café. "Ik moet me nog even verdiepen wat de gevolgen zijn van zo'n uitspraak." 

Rookverbod

De nietrokersvereniging Clean Air Nederland spande een rechtszaak aan om de speciale rookruimtes te laten verbieden. Het gerechtshof stelt de vereniging nu in het gelijk. De uitzondering voor zulke rookruimtes is in strijd met de regels die zijn afgesproken met de Wereldgezondheidsorganisatie over het tegengaan van tabaksgebruik. Alleen op terrassen mag nog worden gerookt, dat zijn openbare ruimtes.

Eddy bouwde de rokersruimte in juli 2008, toen er een rookverbod in de horeca van kracht werd. "We hebben niet een hele grote rokersruimte, maar er wordt veel gebruik van gemaakt."

Rokersruimte dicht

Het is voor Eddy een kleine aanpassing om de rokersruimte weer bij het café te betrekken. "De ruimte is afgesloten met een schuifdeur en er zit een goede afzuiging in. Als de regels veranderen, haal ik de schuifdeur eruit en wordt het weer een open ruimte."

Er moet nog wel even goed schoongemaakt geworden. "En het zou wel lekker zijn als ik de muren even schilder van de week." Omdat er minder mensen tegenwoordig roken, verwacht hij niet dat het minder druk wordt in het café als de rookruimte verdwijnt. "We hebben ook een verwarmd terras, kunnen de rokers daar zitten."

3 tips om te stoppen met roken

Een neuropsycholoog geeft drie tips die stoppen met roken makkelijker maken.
`