Ga naar de inhoud
Gezondheid

Opa's dagelijkse borreltje is wél een probleem

Archieffoto. Deze man komt niet voor in het artikel. Beeld © iStock

Al tijdens het koken beginnen, dat is zijn valkuil. En bij het eten drinkt Jan Boesmans (69) nog eens twee wijntjes. Kan hij nog wel zonder? Samen met ruim 650 ouderen gaat hij de uitdaging van de ouderenbond aan: hij drinkt veertig dagen geen druppel.

De ouderenbond KBO-PCOB maakt zich al jaren zorgen over het drinkgedrag van ouderen. Die blijken steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas bier te grijpen. Van de 55-plussers drinkt 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend.

'Papa, de wijn staat klaar'

"Of ik de eindstreep haal, weet ik niet", zegt Jan. "Maar ik ga het proberen. Drank vind ik heerlijk, maar ik moet de gewoonte doorbreken. Vorig jaar heb ik het in januari gedaan. Dit is een goede actie om het weer eens te proberen."

De eerste uitdaging komt dit weekend al: de verjaardag van zijn schoonzoon. "'Papa, de wijn staat klaar' zeggen ze dan. Maar ik wil het volhouden. Ik drink niet, ga ik zeggen. Nu even niet."

De actie '40 dagen geen druppel' van de ouderenbond begint woensdag. Dan is het Aswoensdag, de dag die voor katholieken traditioneel een periode van veertig dagen vasten inluidt. Jan is al wat eerder begonnen. "Zaterdag heb ik mijn laatste glas wijn gehad. Gisteren is het al goed gegaan. Ja, ik heb al één van de veertig achter de rug."

Hoeveel glazen drinken 55-plussers?

  • 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend
  • een derde drinkt elke dag
  • 21 procent drinkt 'matig': tussen de 8 en 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week
  • 6,7 procent drinkt 'overmatig': meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of meer dan 21 (mannen)
  • Een derde is pas op latere leeftijd overmatig gaan drinken

(Bron: Trimbos Instituut)

'Elke dag een glas is een probleem'

Elke dag een biertje of een wijntje moet toch kunnen op je oude dag? "Dat is natuurlijk wat we het liefst horen, maar het antwoord is nee", zegt Dick van Etten, verpleegkundig specialist GGZ bij Arkin. Hij is gespecialiseerd in alcoholverslaving bij ouderen. 

"Dagelijks een glas vind ik wel een probleem. Zeker als je moeite hebt het een dag niet te doen. Je eet ook niet iedere dag gebak. Dat doe je als je een feestje hebt."

Verhoogd risico op kanker

Het drinkadvies van de Gezondheidsraad is zelfs om niet te drinken. Van Etten: "Eigenlijk is het zo: als je als oudere meer dan zeven glazen in de week drinkt verspreid over die zeven dagen, dan heb je al een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen."

Alcohol is voor ouderen gevaarlijker. Als je ouder bent, heb je meer tijd nodig om alcohol af te breken in je lichaam. Dat komt doordat je stofwisseling trager gaat werken. Daarnaast heb je als oudere meer risico op het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker. Als je alcohol drinkt, vergroot je dat risico. Ook het risico op vallen wordt groter.

Zo af en toe een keer drinken, dat zou kunnen, maar iedere dag is beter van niet, is de stelregel van Dick van Etten. "Probeer na het drinken het liefst twee aaneengesloten dagen niet te drinken om je lichaam te laten herstellen. Dit geldt trouwens voor iedereen, of je nou ouder bent of jonger."

Beter slapen en fitter voelen

De actie van de ouderenbond juicht hij toe. "Zo gaan mensen inzien wat een glas per dag met hen doet. Als je de veertig dagen volhoudt, ga je de positieve effecten ervan ervaren, zoals beter slapen en je fitter voelen. Ook merk je dus hoe moeilijk het is niet naar dat glas te grijpen. Ook al is het er maar een per dag."

Meer op rtlnieuws.nl: