Gezondheid

'Niet spotten met voedselallergie': boze ouders boycotten film Peter Rabbit

12 februari 2018 10:18
Peter Rabbit Beeld © Getty

Het lijkt zo'n onschuldige scène in de nieuwe film Peter Rabbit. Daarin wordt iemand door konijnen bekogeld met bramen. Maar omdat hij daar allergisch voor is, moet hij zichzelf snel een injectie geven tegen de gevolgen. Ouders van kinderen met een voedselallergie reageren woedend en roepen op tot een boycot van de film.

"Grappen over voedselallergie zijn schadelijk voor ons", schrijft een Amerikaanse actiegroep van ouders die kinderen hebben die lijden aan de aandoening. "De angst die mensen overvalt die door een allergische reactie worden getroffen, is bloedserieus."

Filmproducent zegt sorry

Daar mag je niet de draak mee steken, vinden de ouders. Daarom hebben ze filmproducent Sony een brief gestuurd waarin ze eisen dat zulke scènes in de toekomst worden vermeden. Ze hebben een 'zerotolerancebeleid', schrijven ze, als het gaat om het 'pesten' van kinderen met een voedselallergie.

De film ging afgelopen weekend in première in de Verenigde Staten. Sony bood gisteren snel zijn excuses aan. De makers van de film, schrijft het bedrijf in een verklaring, hadden het fragment achterwege moeten laten. Zelfs de 'cartooneske, slapstickachtige manier' waarop het onderwerp ter sprake komt, gaat al te ver, erkent Sony. "Het spijt ons erg dat we ons hier niet genoeg van bewust waren."

Pieter Konijn

De film naar het boek van de Britse kinderboekenschrijfster Beatrix Potter gaat eind maart in Nederland in première. De Nederlandstalige uitvoering heet Pieter Konijn. Bekijk de trailer hieronder.

`