Gezondheid

Klinieken vroegen spermadonoren niet of ze gevonden wilden worden

10 februari 2018 19:07 Aangepast: 26 februari 2018 03:59
Archieffoto Beeld © Getty

Nederlandse klinieken die werken met donorsperma, hebben verzuimd om anonieme spermadonoren te vragen of ze alsnog bereid zijn hun anonimiteit op te geven als biologische kinderen om contact vragen.

Uit eigen onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat maar één kliniek alle donoren benaderde, terwijl alle klinieken dat sinds 2004 al verplicht zijn om te doen. Tot die tijd was anoniem sperma doneren mogelijk. Kinderen die waren verwekt met sperma van een anonieme donor, kregen dan niet te horen wie hun biologische vader was.

In strijd met de wet

Sinds de wetswijziging gaat het recht van kinderen om dit wel te weten te komen boven de anonimiteit van donors. Mannen die voor die tijd sperma doneerden, mogen wel anoniem blijven. Maar ze hadden hier destijds dus wel over benaderd moeten worden, zodat ze zelf konden kiezen of ze niet alsnog gevonden wilden worden. 

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt het tegenover het tv-programma 'in strijd met de wet en buitengewoon laakbaar' dat klinieken geen contact hebben gezocht. De Nederlandse Vereniging van Obsteterie en Gynaecologie zegt in een reactie dat anonieme donoren alsnog worden benaderd als er een aanvraag van kinderen binnenkomt.

Zo werkt IVF: 

Stap voor stap wordt in deze video uitgelegd hoe ivf precies werkt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Emi vond haar vader, een anonieme zaaddonor, na 17 jaar: 'Hij zei, ik ben het'

`