Gezondheid

Geen hand geven uit angst voor ziekte? 'Handen wassen is belangrijker'

07 februari 2018 14:58 Aangepast: 07 februari 2018 19:11
Lotte van Beek (links) is alert op virussen: "Ik schud al sinds december geen handen meer" Beeld © ANP

De Nederlandse sporters in Zuid-Korea geven liever geen hand en vermijden deurklinken uit angst voor het norovirus en andere ziekten. Nu half Nederland geveld is door griep, is het niet gek om hier ook menselijk contact uit de weg te gaan. "Je moet vooral goed nadenken als je iets aanraakt: is er besmettingsgevaar?"

In Nederland is al sinds december vorig jaar sprake van een griepepidemie, en die is nog lang niet afgelopen. Gisteren schreven we nog over ouders die samen met hun kinderen geveld zijn door de griep.

Eerder deze week kwamen berichten over de uitbraak van het gevreesde norovirus in wintersportoord Pyeongchang, waar de 'bergdisciplines' van de Winterspelen worden afgewerkt. 

'Geen handen schudden'

Schaatsster Lotte van Beek is in het naastgelegen Gangneung en neemt in aanloop naar haar wedstrijden het zekere voor het onzekere. "Ik schud al sinds december geen handen meer en hier heb ik ook nog geen deurknop aangeraakt."

Ook van andere sporters zoals Ireen Wüst en Sven Kramer is bekend dat zij geen handen schudden in aanloop naar grote toernooien. Ook veel wielrenners vermijden handcontact in aanloop naar grote evenementen, om te voorkomen dat ze een infectie oplopen. 

Handen wassen belangrijker

Volgens een woordvoerder van het RIVM is het bij de uitbraak van een virus altijd belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. "Handcontact vermijden is niet genoeg, want een besmetting kan ook plaatsvinden door het aanraken van deurklinken en andere oppervlakken. Het is vooral belangrijk om je handen grondig en vaak te wassen."

Het RIVM benadrukt dat er grote verschillen zijn tussen een griepvirus en het norovirus. "Zowel in de symptomen van de ziektes, maar ook in de manier waarop je besmet raakt."

Verkoudheids- en griepvirussen zitten volgens het RIVM in druppeltjes snot, slijm en speeksel. "Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf." 

Snot, slijm en speeksel

Als je snot zwart is, heb je echt een probleem.

Drie weken besmettelijk

Het norovirus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich heeft. Die ontlasting kan wel drie weken besmettelijk blijven. "Het norovirus kun je oplopen na contact met mensen die besmet zijn, de wc-bril, de deurklink van toiletten, of door ongeschild en ongewassen fruit en groente te eten." Vaak je handen wassen helpt daarom om besmetting te voorkomen, en daarnaast is het goed om besmette personen goed af te zonderen, zoals in Zuid-Korea gebeurd is, zegt het RIVM.

Besmetting gebeurt bij zowel griep als het norovirus als het virus je lichaam binnenkomt. "Dat gaat vaak omdat je met je handen je mond of neus aanraakt. Door vaak je handen te wassen kun je dat voorkomen, dat is effectiever dan geen handen meer schudden. Dat creëert een soort schijnveiligheid omdat je dus ook op andere manieren besmet kunt raken."

Honderdste van seconden

Volgens sportarts een oud-judoka Jessica Gal is het wel begrijpelijk dat topsporters er alles aan doen om te voorkomen dat ze ziek worden, door welk virus dan ook. "Voor een normaal persoon is het niet zo erg om drie dagen (buik)griep te hebben. Maar als topsporter wil je niet ziek worden op het moment dat je moet presteren of voorbereiding. Je bent vaak maanden bezig om een wedstrijd op honderdste secondes te winnen. Ziek worden kan dan echt roet in het eten gooien."

Volgens Gal nemen door een griep- of norovirus de sportprestaties flink af. "Je conditioneel vermogen gaat achteruit, en als je koorts hebt kan het zelfs gevaarlijk zijn om intensief te sporten omdat het virus de hartspier kan aantasten waardoor er een risico bestaat op hartfalen."

Miniatuurvoorbeeld

Opletten na zware training​

Ook sportarts Guido Vroemen (foto rechts) vindt het terecht dat sporters heel alert zijn op hun hygiëne. "De maatregelen zijn niet zo ingewikkeld, je moet gewoon opletten als je iets aanraakt: is er besmettingsgevaar? Voor sporters is hun lichaam hun werktuig. Als er bij het lichaam iets mis is, kunnen ze niet voor 100 procent presteren."

Volgens Vroemen zijn sporters soms ook bevattelijker voor ziektes. "Met name in het eerste uur na een zware training. Dan is je lichaam aan het herstellen en werkt je afweersysteem minder goed. Vooral dan moet je voorkomen dat je besmet raakt."

Omdat er voor sporters zo veel op het spel staat, kan een sporter volgens Vroemen makkelijk doorslaan in het vasthouden aan strenge maatregelen. "Ik ken geen sporter bij wie dat echt speelt, maar ik kan me voorstellen dat het gebeurt."

Vijf tips om griep te voorkomen:

Vijf maatregelen die jij kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`