Gezondheid

Duiksport moet veiliger, zegt bond: 'Ongelukken veel te weinig gemeld'

07 februari 2018 18:22 Aangepast: 24 februari 2018 21:45
(Archieffoto) Beeld © ANP

De afgelopen twee jaar zijn tien sportduikers om het leven gekomen en waren er tientallen incidenten. Dat moet veiliger, vindt de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). "Na drie dagen kregen we dan eindelijk het telefoontje: het duikmaatje van mijn man is gevonden."

"Duikers melden het nauwelijks aan ons als er een ongeval is gebeurd", vertelt David Wassing. Hij is voorzitter van DOSA, Duik Ongevallen Statistiek en Analyse. Het is de werkgroep die voor het NOB onderzoek doet naar de ongevallen. "In 2016 waren er twee dodelijke incidenten gemeld, terwijl er in de kranten zo'n zes sterfgevallen bekend waren."

DOSA mist dus informatie en heeft de gegevens nodig. "Duikers schamen zich vaak als hen iets overkomt en melden het daarom niet." Maar om de sport veiliger te maken, is het belangrijk om te analyseren wat er zoal misgaat tijdens het duiken. Ook de kleine incidenten zijn belangrijk.

Zoveel ongelukken gebeuren tijdens het duiken

In 2016 zijn zes mensen overleden tijdens het duiken. Daarvan zijn er twee formeel gemeld bij de DOSA. Twee jaar geleden zijn er veertien incidenten gemeld, waarvan acht met letsel.

In 2017 stond de teller op vier doden. Twee Nederlanders zijn in het buitenland omgekomen. De duikers die in 2017 zijn overleden, hadden allemaal medische problemen aan hun hoofd en/of longen. Deze meldingen waren wel meteen bekend.

In dat jaar waren er ook 33 incidenten gemeld, waarvan veertien met letsel. Maar de bonden denken dat het aantal incidenten zonder lichamelijk letsel veel hoger ligt: zo rond de honderd.

Medische aandoeningen onder water

Het kan zijn dat een duiker een procedure verkeerd volgt of materiaalproblemen heeft. Veel oudere duikers krijgen onder water te maken met hersen- of hartproblemen. En niet alle duikers zijn even fit om hun buddy eventueel uit het water te halen. Als de organisatie weet wat er misgaat, kan ze andere regels of normen opstellen om de sport nog veiliger te maken. De meeste duikincidenten hebben te maken met medische aandoeningen.

Jackie moest vier maanden herstellen van duikongeluk

"Vanuit mijn binnenste voelde ik iets vreemds omhoogkomen", vertelt Jackie.

DOSA pleit er nu voor dat alle duikers boven de 5o zich jaarlijks moeten laten keuren. Duikers die lid van de NOB – dat zijn er 18.000 – doen dat al, maar er zijn ook veel niet-leden die het water ingaan. Daarnaast vindt de werkgroep dat duikers veel meer op de procedures moeten letten, minder slordig moeten zijn en dat meer ongelukken gemeld moeten worden. Dat mag eventueel ook anoniem.

Fataal ongeluk

De berichten over de ongelukken in de duiksport rakelen veel op bij een vrouw die anoniem haar verhaal doet aan RTL Nieuws. De duikbuddy van haar man overleed vorig jaar onder water.

"Op een zondagmorgen deed hij een speciale opleiding van de NOB omdat hij in het buitenland op 30 meter diepte wilde duiken. Hij was bezig met de cursus toen hij bij het opstijgen juist naar beneden ging, in plaats van naar boven. Zijn buddy had te weinig zuurstof om hem achterna te gaan. Hij heeft direct hulp gehaald, maar dat heeft niet meer geholpen. Dagenlang was het duikmaatje van mijn man vermist en werd er naar hem gezocht. Wat is er gebeurd, vroegen we ons af. Wat is er fout gegaan? Na drie dagen kregen we dan eindelijk het telefoontje: hij is gevonden."

"De mannen doken samen veel in de buurt. Ze zijn allebei eind zestig, maar ontzettend fit en intelligent. Elk jaar werden ze door een speciale duikarts gekeurd. Het kon haast niet veiliger en toch gebeurde het fatale ongeluk. Waaraan hij precies is overleden, weten we nog steeds niet. Maar we denken dat het vanwege medische redenen was, een hartstilstand of een hersenbloeding. En daar kan niemand iets tegen doen onder water. Mijn man is vlak na het ongeluk met duikvrienden een plas ingegaan om te duiken. Het is net als na een skiongeluk: dan moet je ook meteen weer op de latten gaan staan, anders creëer je angst en doe je het nooit meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore