Steeds meer mensen zijn verslaafd aan social media. Als zij hulp zoeken, komen ze bij mensen als maatschappelijk werker Rob Meeuwsen van Tactus Verslavingszorg terecht. "Niemand is verslaafd aan Facebook alleen, maar aan alles wat je met een scherm kan doen: social media, maar ook games of series kijken."
Meeuwsen spreekt daarom liever niet van een Facebookverslaving, volgens hem is het breder. "Cliënten openen de ene app na de andere. Social media is een van de vormen van alles wat je op internet kan doen, als je niet oplet doe je niets anders."
ZIE OOK: 'Steeds vaker problemen door Facebookverslaving'
Als je niet meer de zelfbeheersing hebt om de telefoon of tablet neer te leggen als je dat zou willen of als het social media-gebruik tot problemen leidt, vertoon je de eerste tekenen van verslaving, zegt Meeuwsen. "Maar dat is al snel, bijvoorbeeld als je in het verkeer toch op je telefoon kijkt."
Relatie verbroken door verslaving
De mensen die Meeuwsen behandelt, melden zich aan omdat er dingen in hun leven mis gaan. Dan wil het door de verslaving niet meer vlotten met een opleiding of worden relaties verbroken omdat ze te veel met een telefoon bezig zijn. Ze worden naar Tactus doorverwezen door de huisarts.
De behandeling is precies hetzelfde als bij andere verslavingen, zegt Meeuwsen. Het bestaat onder meer uit cognitieve gedragstherapie. Ook worden mensen geleerd anders te denken.
"Mensen hebben gedachten als 'ik heb toch niets anders te doen, dus het maakt niet uit'. Daar moet je andere waarden tegenover zetten. Is het echt zo dat je niks te doen hebt? Dat zie je bij alcoholverslaving ook. Dan zeggen mensen 'eentje kan geen kwaad'. Dat is in wezen zo, maar die ene leidt bij een cliënt met verslavingsproblemen dan naar nog eentje en nog eentje. Dus dan kan die ene wel kwaad."
'Ga andere dingen doen'
Een ander onderdeel is gedrag afleren. "Als iemand de neiging heeft iets met een beeldscherm te doen, moeten ze iets anders doen. Iemand bellen bijvoorbeeld. Naar iemand toegaan, gaan sporten of toch de studie oppakken."
ZIE OOK: Verslaafd aan Facebook? Je bent niet de enige
Bij sommigen spelen ook onderliggende problemen. Cliënten hebben een trauma, psychische klachten, zijn depressief of hebben ADHD. "Het gaat om een heel scala. Maar daar zijn ook behandelingen voor. Het is dan verstandig om naar beide problemen te kijken. Als je bijvoorbeeld veel op een scherm bezig bent omdat je ADHD hebt en daar rustiger van wordt, is het voor de behandeling goed om naar de ADHD te kijken."
Dat de behandeling voor Facebookverslaving nog niet wordt vergoed, is niet zo heel erg, zegt Meeuwsen. "Het is niet het einde van de wereld. Het is nieuw, het is goed om te kijken wat we acceptabel vinden, wanneer is iemand verslaafd? Niemand blijft in de kou staan. Wie aanklopt voor hulp, wordt echt wel geholpen."