Ga naar de inhoud
Gezondheid

'Steeds vaker problemen door Facebookverslaving'

Beeld © Getty Images

Steeds meer Nederlanders zijn zó geobserdeerd door sociale media dat het een belemmering vormt voor hun 'normale' leven. Toch kan hun verslaving vaak niet worden behandeld, simpelweg omdat die officieel (nog) niet erkend wordt. En dus houden zorgverzekeraars de hand op de knip.

Dat zegt Verslavingskunde Nederland vandaag in het Algemeen Dagblad. De vakvereniging voor behandelaars dringt in de krant aan op meer onderzoek.

Uiteenlopende klachten

Verslaafden kampen met uiteenlopende klachten. Ze verliezen bijvoorbeeld hun vrienden uit de 'echte wereld', kunnen zich niet concentreren op school of werk en lijden aan slapeloosheid. 

Steeds meer mensen kloppen aan bij verslavingsklinieken, maar om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend. Omdat de ziekte niet wordt erkend, zijn er ook geen cijfers. Patiënten kunnen alleen worden behandeld als ze ook aan een erkende verslaving lijden, zoals bijvoorbeeld een drugs- of gokverslaving.

Tips

Onlangs sprak RTL Nieuws met neuropsycholoog Jolanda Marks. Zij legde toen uit waarom Facebook zo verslavend is. Ook gaf ze een aantal tips 'om geen slaaf te worden' van Facebook en andere sociale media.

Plan eens een 'slow day' in

  • Spreek met jezelf een maximale tijd af die je op internet wilt besteden en hou je hieraan (zet desnoods de kookwekker).
  • Kijk niet te lang tv en speel niet te lang games. Kies hoeveel tijd je hier per dag aan wilt besteden: één uur, twee uur?
  • Plan eens een 'slow day' in, een dag waarop je geen tv kijkt, niet achter je computer zit en geen games speelt.
  • Kies welk nieuws je wilt volgen en welk nieuws niet. Welk nieuws levert een bijdrage aan je leven en welk nieuws kost je alleen maar energie?
  • Vraag je geregeld af: wat doe ik op internet, welke tv-programma's kijk ik? Inspireert het je, of houdt het je juist af van dingen die je graag wilt doen?
  • Kies regelmatig voor 'slow entertainment', zoals het lezen van een boek, kletsen rond de keukentafel, borrelen bij de open haard. Of haal de bordspelen onder het stof vandaan. Zo gun je je hersenen ook de tijd om even bij te komen.

Waarom is mijn telefoon zo verslavend?

Bedrijven als Facebook weten precies hoe ze ons verslaafd kunnen maken.