Gezondheid

Onderzoekers werken samen tegen kanker: 'Sneller nieuwe medicijnen beschikbaar'

04 februari 2018 19:33 Aangepast: 23 februari 2018 07:23
Beeld © RTL Nieuws

Het duurt te lang voordat nieuwe kankermedicijnen gebruikt kunnen worden bij patiënten. Om daar iets aan te doen gaan honderden Nederlandse onderzoekers de krachten nu bundelen in een nieuw topinstituut.

560 Nederlandse wetenschappers gaan samenwerken in het nieuwe instituut Oncode. Ze willen nieuwe doorbraken op het gebied van kankeronderzoek sneller vertalen naar nieuwe behandelingen of geneesmiddelen.

ZIE OOK: In 2017 kregen in Nederland 300 mensen per dag de diagnose kanker

Hoogleraar René Bernards is één van de initiatiefnemers van het instituut. Hij noemt het een 'uniek samenwerkingsverband'. "Het zijn ongeveer 600 mensen bij elkaar. En die zijn allemaal enorm gemotiveerd om kanker met elkaar te gaan oplossen."

Astrid was al opgegeven door artsen

Financiering van onderzoek

Op dit moment duurt het nog lang voordat nieuwe medicijnen en behandelingen in de praktijk getest kunnen worden. Dat heeft te maken met de financiering van het onderzoek.

"Als het achttien maanden kost om te onderhandelen met een farmaceutisch bedrijf voor een studie met tien patiënten, dan zouden we beter in eigen beheer kunnen testen met geld van het Oncode Instituut", zegt Bernards.

125 miljoen euro

Als een behandeling dan succesvol is, dan kan het ook sneller bij anderen worden toegepast. "Zodra we een behandeling vinden die daadwerkelijk lijkt aan te slaan bij een groot deel van de patiënten, dan willen we dat soort laboratoriumkennis sneller kunnen toepassen", zegt Hugo Snippert van het UMC Utrecht.

Het Oncode Instituut wordt morgen officieel geopend door koningin Maxima. Er is de komende vijf jaar 125 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek.

Meer op rtlnieuws.nl:

`