Gezondheid

Patiëntenfederatie wil uitslagen online laten inzien: 'Niet elke arts is hier blij mee'

02 februari 2018 18:07 Aangepast: 23 februari 2018 04:17
Archieffoto Beeld © iStock

De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat patiënten die dat willen hun onderzoeksuitslagen direct in moeten kunnen zien zodra ze beschikbaar zijn. Dat kan in een online ziekenhuisdossier. Daar zijn mensen blij mee, maar er is ook een kritische noot.

Veel ziekenhuizen bouwen in hun zogenoemde patiëntenportaal een wachttijd in van een week, zodat artsen de uitslagen kunnen duiden. Dat vinden de patiëntenorganisaties maar betutteling. "Patiënten kunnen vaak heel goed zelf beslissen wanneer zij uitslagen direct willen zien en wanneer ze eerst uitleg willen van de dokter", aldus directeur van de federatie Dianda Veldman.

Patiënten moeten wel de mogelijkheid krijgen de uitslagen met vertraging te bekijken. "Maar de keuze moet aan de patiënt zijn." Ook moeten ziekenhuizen waarschuwen vóór patiënten hun gegevens bekijken, dat de uitslagen vervelend of onverwacht kunnen zijn of dat ze nog moeten worden besproken in een multidisciplinair team.

'Even inloggen om mijn bloedwaarden te checken'

Ger Mevissen (77) woont in de Spaanse kustplaats Altea en kan zijn medisch dossier al jaren inzien. "Ik ben aan het sukkelen met mijn bloedwaarden. Afgelopen maandag heb ik in het laboratorium van het ziekenhuis bloed laten prikken. Vanmorgen zat de uitslag in een mailtje in mijn inbox. Ik vind het geweldig."

Volgende week heeft hij een gesprek met zijn arts om de uitslag te bespreken. "Dan kan ik alvast vragen bedenken die ik aan de arts wil stellen."

Handig bij second opinion

Ger en zijn vrouw krijgen alle uitslagen en rapporten via e-mail toegestuurd. Daarna moeten ze inloggen in het systeem van het ziekenhuis. "Twee jaar geleden lag mijn vrouw met een enkelbreuk in het ziekenhuis. De foto's en rapportages konden we online inzien. We besloten voor een second opinion naar een ander ziekenhuis te gaan. We logden in en de arts had meteen haar gegevens. Dat was hartstikke handig."

Over privacy maakt hij zich geen zorgen. "Daar ben ik niet bang voor, wat interesseert mij het nou wat de buurman aan ziektes heeft?" Ook als de uitslag ernstig is, zou Ger dat thuis willen weten. "Ik wil graag weten wat er met me aan de hand is, ook als de uitslag niet goed is." De verklaring van de arts en het te volgen genezingsplan komen volgens hem daarna wel. "Als ik een negatieve uitslag in het kamertje hoor, dan ben ik misschien zo overdonderd dat ik vergeet goede vragen te stellen. Nu heb ik even de tijd erover na te denken."

Ethische discussie

Corinne Bakker van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vertelt over het programma VIPP, dat als doel heeft om medische informatie met patiënten uit te wisselen. "Op dit moment zijn er 30 ziekenhuizen met een online portaal. Maar er is een grote groep die dat nog niet heeft."

Sommige artsen zijn kritisch op het programma. "Het is een medisch-ethische discussie. Sommige artsen geven aan dat niet alle patiënten de boodschap mentaal aankunnen. Kijk naar de afdeling oncologie, de uitslag kan daar slecht zijn. Er zijn artsen die liever eerst zelf met de patiënt praten om de boodschap duiding te geven." Elk ziekenhuis bepaalt uiteindelijk zelfstandig of het het online systeem wil invoeren.

`