Ga naar de inhoud
Gezondheid

In 2017 kregen in Nederland 300 mensen per dag de diagnose kanker

Archieffoto Beeld © istock

Vorig jaar kregen 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Dat is één procent meer dan het jaar daarvoor. Kanker aan de spijsverteringsorganen (voornamelijk darmkanker) kwam het vaakst voor.

Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat in een databank bijhoudt hoeveel mensen welk soort kanker krijgen. De vergrijzing is een belangrijke oorzaak voor de stijging van het aantal kankerdiagnoses. Net als eerdere jaren kregen meer mannen dan vrouwen vorig jaar de diagnose: ongeveer 57.000 tegenover ongeveer 53.000.

Prostaatkanker en borstkanker 

Kanker aan de spijsverteringsorganen (vooral dikkedarmkanker) kwam in 2017 het meest voor. Ruim 23.000 mensen kregen die diagnose (21 procent van het totale aantal diagnoses). Daarna kwamen kanker aan de mannelijke geslachtsorganen (ruim 17.000, 16 procent), huidkanker (16.000, 15 procent) en borstkanker (15.000, 13,5 procent). Onder mannen was prostaatkanker de meest voorkomende diagnose (20,5 procent), bij vrouwen was dat borstkanker (28 procent).

Bij een paar vormen van kanker is volgens het IKNL een opvallende trend zichtbaar. Zo steeg het aantal gevallen van darmkanker nadat in 2014 het bevolkingsonderzoek werd ingevoerd, maar is dat nu weer terug op het niveau van 2014. Het aantal longkankerdiagnoses lijkt zich te stabiliseren nadat het jarenlang was gestegen. Wel blijft het aantal diagnoses en het aantal sterfgevallen door longkanker volgens IKNL 'nog steeds erg hoog'.

Kanker, in hoeverre kun je dat voorkomen?

Roken vergroot de kans op kanker, dat is bekend. Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol en andere ongezonde gewoontes. Maar niet iedereen die kanker krijgt, kan daar zelf iets aan doen. Hoeveel invloed heeft je eigen gedrag, of is kanker gewoon domme pech?

Meer op rtlnieuws.nl: