Gezondheid

Muizen in de supermarkt: hoe erg is dat?

02 februari 2018 05:26 Aangepast: 22 februari 2018 17:28
Beeld © iStock

Twee supermarkten in Amsterdam sloten deze week vanwege muizenoverlast. Voor veel mensen zijn muizen geen prettig idee, maar is hun aanwezigheid ook schadelijk voor je gezondheid? We vroegen het microbioloog Rijkelt Beumer.

"De kans dat je er ziek van wordt, is niet zo groot. Maar het hoort natuurlijk niet", zegt hij. Niet alleen de twee supermarkten in Amsterdam hebben er last van. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit constateerde begin deze week dat de Markthal in Rotterdam kampt met een muizenplaag

Grote schoonmaak

Volgens een woordvoerder gaan de supermarkten binnen enkele dagen weer open. "Er is nu een schoonmaakploeg bezig om de winkels van top tot teen schoon te krijgen. De aangetaste producten worden weggegooid, en daarna moeten de schappen weer gevuld worden. Dat proces duurt een paar dagen", zegt een woordvoerder van Albert Heijn tegen RTL Nieuws.

Een goede maatregel, vindt microbioloog Beumer. "Muizen en andere knaagdieren horen niet op plekken waar voedsel gemaakt, bewerkt of verkocht wordt. Ze dragen allerlei ziekteverwekkende micro-organismen met zich mee. Het gaat dan meestal om salmonella-bacterie. Die kan via de ontlasting van de muis in het voedsel terechtkomen, en dan kun je een voedselvergiftiging oplopen."

Muizenkeutels

Vooral muizenpoep is de boosdoener, zegt Beumer. "Urine van muizen is meestal vrij steriel, tenzij ze een blaasontsteking hebben. Maar keutels kunnen verkruimelen en in het voedsel verspreid worden. Dat moet je niet willen."

Toch word je er niet snel ziek van. "Als de verpakking van een voedingsmiddel is aangevreten, wordt het niet meer verkocht. En dingen als rijst en pasta kook je natuurlijk voor je ze eet, daardoor gaan de bacteriën dood." En groente en fruit dan? "Je kunt het wassen, daarmee verwijder je al zo'n 90 procent van de mogelijke ziekteverwekkers. Maar het beste is het altijd om je voedsel goed te verhitten."

Meer meldingen

Als je ziet dat er muizen zijn bij jouw supermarkt, moet je dat volgens Beumer altijd melden. "Bij de supermarktmanager of anders bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij kunnen dan passende maatregelen nemen en kijken of de supermarkt gesloten moet worden."

Bij de NVWA stromen deze week de meldingen over ongedierte binnen. "Het zijn er veel meer dan normaal, maar dat zien we wel vaker als dit soort gevallen in het nieuws zijn geweest. Mensen zijn dan toch eerder geneigd om ons te bellen." Heeft dat dan niets te maken met een mogelijke groei van de muizenpopulatie? "Dat kan ik niet uitsluiten, maar die indruk hebben wij niet. Het is wat ons betreft toeval dat er in één week tijd twee filialen in Amsterdam gesloten moesten worden."

'Aangevreten verpakkingen'

De NVWA geeft niet zomaar opdracht tot een spoedsluiting. "Bij de supermarkten in Amsterdam was er een melding gedaan, waarna onze inspecteurs constateerden dat er ernstige overlast was van knaagdieren. Er waren verpakkingen aangevreten en er lag ontlasting op voedingsmiddelen."

De NVWA geeft een supermarkt dan opdracht om dit zo snel mogelijk te verhelpen. "Ze moeten alles schoonmaken en in de tussentijd mogen ze ook niets meer verkopen. Na afloop van zo'n schoonmaak komen wij dan weer langs om te beoordelen of de supermarkt open kan."

Maatregelen

Volgens het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) zijn supermarkten heel scherp op het voorkomen van een muizenplaag. "Er zijn steeds strengere regels om knaagdieren te bestrijden. Zo mag je bij voedingsmiddelen natuurlijk geen sterk gif gebruiken, en lijmplanken zijn inmiddels ook verboden", zegt Marc Jansen van het CBL. Daarom proberen supermarkten de muizen vooral buiten de deur te houden.

Zo is er bijvoorbeeld een speciale hygiëne code, met maatregelen die supermarkten moeten nemen om muizenplagen te voorkomen. "Je moet als supermarkthouder alles altijd goed schoonmaken, niets op de grond laten liggen, en gaten in vloeren, plinten en muren dichten. Ook moet je deuren niet onnodig lang open laten staan en verpakkingen dichtmaken." 

Volgens Jansen is het heel belangrijk dat ook andere winkeliers in de omgeving van de supermarkt meewerken. "Anders heeft het geen zin. Alle panden in een winkelcentrum zijn vaak met elkaar verbonden. Vaak komen muizen voor hun voedsel naar een supermarkt, maar hebben ze hun nest in een naastgelegen pand. Als je dan niet samenwerkt, hebben al die maatregelen natuurlijk geen nut."

Video: hierdoor krijg je een voedselvergiftiging

Opvallend veel restaurants met een Aziatische keuken zijn vorig jaar door de Voedsel- en Warenautoriteit onder verscherpt toezicht geplaatst. Er was te veel mis in hun keukens. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`