Ga naar de inhoud
Gezondheid

Maagzuur, puistjes, duizeligheid: huisarts weet minder over onze kwaaltjes dan je denkt

Beeld © ANP

Wat werkt het beste tegen maagzuur? Hebben buisjes wel zin bij een terugkerende oorontsteking? Helpt het om extra vezels te eten tegen verstopping? Je verwacht dat de dokter het wel weet, maar voor huisartsen is eigenlijk nog van alles onduidelijk over deze alledaagse kwalen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft daarom vandaag een lijst gepresenteerd met alle 787 vragen die de moeite van het uitzoeken waard zijn, maar waar nog geen of onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. De hoop is dat dat nu gaat gebeuren.

Oogzalf doet niets extra's

"Het is natuurlijk niet zo dat de huisarts maar wat doet", zegt huisarts Janny Dekker, bestuurslid van het vorig jaar opgerichte Fonds Alledaagse Ziekten. "We willen vooral onze beslissingen beter kunnen onderbouwen."

Neem oogontstekingen, een veelgehoorde klacht in de spreekkamer. Dekker: "Die gaan vaak vanzelf weer over. Toch schreven we vaak een antibiotische oogzalf voor. Nu we dat hebben onderzocht, blijkt dat je daar niet sneller beter van wordt dan van afwachten."

Wat de huisarts nog niet weet

Een kleine selectie uit die 787 vragen die Dekker en haar collega's hebben en waar ze dolgraag een antwoord op willen:

1. Brandend maagzuur

"Als iemand lang last houdt van brandend maagzuur en een kijkonderzoek levert niets op, wat moet je dan doen? Nu geven we vaak maagzuurremmers, maar daar is van gebleken dat ze bijwerkingen hebben en dat mensen er vaak moeilijk vanaf komen. Je zou iets anders willen doen, maar we weten niet wat nu de beste behandelingen is. Hoe kom je van de klachten af zonder bijwerkingen?"

2. Verstuikte enkel

"Moet je als huisarts patiënten met een verstuikte enkel gaan intapen of gaat het zonder tape of bandage even snel over? En heeft niets doen hetzelfde effect op de pijn?"

3. Blaasontsteking

"Als een mannelijk patiënt blaasontsteking heeft, weten we niet wat we het beste kunnen voorschrijven en hoe lang we moeten behandelen. Dat is standaard twee weken antibiotica, maar kan het misschien korter? Dat betekent minder bijwerkingen en minder kans op resistente bacteriën. Dat is winst voor de patiënt en levert een kostenbesparing op."

4. Verstopping

"Huisartsen zien heel veel mensen die last hebben van verstopping. De vraag is of het helpt om deze patiënten bekkenbodemoefeningen te laten doen waardoor ze makkelijk naar wc kunnen om te poepen. Het idee is dat ze een gespannen bekkenbodem hebben, maar dat weten we niet zeker."

"Als mensen last van verstopping hebben terwijl ze al een normaal voedingspatroon hebben en voldoende drinken, helpt het dan als zij extra vezels eten?"

5. Duizeligheid

"Duizeligheid is een veel voorkomende klacht die lastig te behandelen is. Artsen schrijven veel te veel medicijnen voor om toch iets te doen. Je wilt de patiënt toch iets bieden, maar misschien heeft een schema met oefeningen wel meer effect."

6. Jeugdpuistjes

"Maakt het bij de behandeling van jeugdpuistjes uit of de patiënt een lichte of donkere huid heeft? We hebben het idee dat acne bij verschillende huidskleuren verschillend behandeld moet worden, maar dat weten we niet zeker." 

7. Pijn in schouder

"Bij pijnlijke schouders weten we niet of het zin heeft een cortisone-injectie te geven. Het wordt gezien als een paardenmiddel. Maar heeft dat na een half jaar meer effect dan even af te wachten met pijnstillers?"

8. Oorpijn

"Hebben trommelvliesbuisjes wel zin bij mensen met acute oorontsteking? We schrijven heel vaak oordruppels voor met pijnstillers erin, maar wat is het effect daarvan bij oorpijn door een acute oorontsteking? Werkt dat wel?"

De kleur van je snot kan je veel vertellen:

De kleur van je snot geeft een duidelijk indicatie van de toestand van je luchtwegen. Kijk maar op de snotbarometer.

Meer op rtlnieuws.nl: