Ga naar de inhoud
Gezondheid

Openheid rapper Ronnie Flex over wietverslaving 'is taboedoorbrekend'

Ronnie Flex krijgt bezoek tijdens het afkicken van rapster Famke Louise. Beeld © Instagram Ronnie Flex

Je hoort er niet veel over, omdat blowen vaak nog gezien wordt als redelijk onschuldig, maar elfduizend mensen per jaar laten zich opnemen in een kliniek om van hun wietverslaving af te komen. Rapper Ronnie Flex is daar nu een van. "Supergoed dat hij dit deelt."

Ruim tachtigduizend likes heeft de foto inmiddels waarmee Ronnie Flex twee dagen geleden aankondigde dat hij 'ff is gaan afkicken in rehab' van zijn wietverslaving. Het is belangrijk dat de rapper daar openlijk over praat, zeggen ervaringsdeskundigen, want daarmee wordt het taboe op cannabisverslaving doorbroken.

Miniatuurvoorbeeld

Heel erg getolereerd

Het probleem van wietverslaving is groot, zegt Linda Hartman, psycholoog bij verslavingskliniek Novadic-Kentron. "Cannabis is hartstikke verslavend en het probleem wordt gebagatelliseerd."

Van de 900 jongeren die de kliniek behandelde, waren 340 opgenomen voor een wietverslaving. Steeds vaker gaat het om jongeren onder de 18.

"Ze beginnen met blowen omdat het heel erg getolereerd wordt", zegt Hartman. Ze ziet vaak voorkomen dat dat harddrugsverslaafden prima kunnen afkicken van bijvoorbeeld cocaïne - maar dan wel blijven blowen. "Dat is eigenlijk de verslaving."

Ernstige verslaving

Wietverslaafden kunnen in de kliniek op verschillende manieren worden geholpen. Ambulant, door middel van wekelijkse gesprekken, maar ook klinisch: een detoxperiode. Precies wat Ronnie Flexx nu doet.

Als het een ernstige verslaving is, met een onderliggende problematiek, kun je ook nog drie maanden in de kliniek blijven, vult Hartman aan. "Bijvoorbeeld jongeren die nooit geleerd hebben met emoties om te gaan en daarom zijn gaan gebruiken."

Cannabisgebruik in Nederland

  • Jaarlijks gebruiken bijna 900 duizend Nederlanders cannabis. Wiet is daarbij veruit de populairste variant.
  • Van de 18 en 19 jarigen heeft bijna een derde weleens cannabis gebruikt (cijfers over 2016).
  • Van de mensen die de afgelopen maand cannabis hebben gebruikt, zegt ruim 28 procent dat zij dit (bijna) dagelijks deden.
  • Ongeveer elfduizend mensen worden jaarlijks behandeld voor hun wietverslaving. Dat aantal is al een jaar of zeven stabiel.
  • Niet zo stabiel is het THC-gehalte in de gerookte wiet. Het gehalte van deze psychoactieve stof (waar je high door wordt) is tussen 2013 en 2017 gestegen van 13,5 naar 16,9 procent.


Bron cijfers: Nationale Drug Monitor 2017

Taboe

Ze vindt het 'super' dat Ronnie Flex zijn opname deelt en daarmee open is over zijn verslaving. "Het effect is dat het bespreekbaar wordt, er zit nog een taboe op om hulp te zoeken voor een cannabisverslaving."

Ook Mick van Wakeren (21) vindt het 'supergoed' dat de rapper zoiets durft. "Ze zeggen dat je zo van wiet kunt afkicken, maar dat is niet zo." En Van Wakeren kan het weten: hij kickte afgelopen jaar af van een 7 jaar durende cannabisverslaving. Daar vertelt hij meer over in onderstaande video.

'Supergoed dat Ronnie zoiets durft'

Mick van Wakeren is afgekickt van zijn wietverslaving. En dat was niet makkelijk.