Ga naar de inhoud
Gezondheid

Nieuw onderzoek naar tabak: 'Ook die paar sigaretten op zaterdagavond zijn schadelijk'

1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam.

Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."

Minderen met roken heeft weinig zin om je gezondheid te verbeteren, zeggen onderzoekers van het University College in Londen vandaag in het British Medical Journal. Het blijkt dat er al schade is aan het lichaam als iemand 1 tot 5 sigaretten per dag opsteekt.

"Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk", zegt Marc Willemsen. Hij is bijzonder hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht en heeft het onderzoek bekeken. "Bij roken denken veel mensen vaak aan longkanker, maar het blijkt dat roken vooral voor hart- en vaatziekten zorgt. Veel rokers overlijden aan een hartinfarct of een beroerte."

55 studies vergeleken

De onderzoekers vergeleken 55 studies over roken met elkaar. Die hebben ze volgens Willemsen goed bestudeerd, maar er zijn wel een paar kanttekeningen. "Ze hebben niet aan alle rokers gevraagd: hoeveel sigaretten rookt u per dag? Waardoor die 1 tot 5 een samenvatting is."

De onderzoekers hebben het passief meeroken niet kunnen corrigeren. "Stel je rookt een paar sigaretten per dag, maar je hebt veel vrienden die roken, dan heb je ook blootstelling – en dus schade – aan het meeroken, maar deze correctie hebben ze niet toegepast in het onderzoek."

'Ook die sigaret op zaterdagavond is schadelijk'

Als je alleen op zaterdagavond een paar sigaretten opsteekt, doe je je gezondheid al schade aan. "Je prikkelt dan toch je bloedvaten behoorlijk, er zit veel rommel in één sigaret."

Dat er ook bij een klein beetje expositie aan rook schade is, bleek al uit eerdere studies naar meeroken. "Meerokers krijgen minder binnen dan actieve rokers, maar ook zij hebben een verhoogde kans op een hartaanval. Een klein beetje roken en meeroken heeft dus dezelfde risico's."

Het 'verborgen gif' van sigaretten:

Door toevoegingen worden sigaretten nog gevaarlijker.