Gezondheid

Speciale behandeling slaat aan, Djenna (8) lijkt na jaren verlost van blaasontsteking

24 januari 2018 09:22 Aangepast: 17 februari 2018 06:56
Djenna (8) heeft bijna altijd blaasontsteking. Antibiotica helpen niet. Beeld © Eigen foto

Ze moest er helemaal voor naar Georgië, maar de achtjarige Djenna lijkt eindelijk verlost van haar jarenlange blaasontsteking. Een speciale behandeling met bacteriofagen slaat aan. "Ze is doodmoe, maar het ziet er supergoed uit", vertelt moeder Karin.

De behandeling is zwaar voor Djenna. "Je zit in een wildvreemde stad, ver weg van huis. Djenna is doodmoe. Er gebeurt zoveel", zegt moeder Karin Meerwijk. "Maar haar urine is eindelijk schoon. Dat hebben we in geen twee jaar meegemaakt." Het gezin zit sinds anderhalve week in het Georgische Tbilisi, in een huisje dicht bij de kliniek waar Djenna de speciale behandeling krijgt.

Nierbekkenontsteking

Djenna heeft al drie jaar lang bijna continu een blaasontsteking. Geen enkele antibioticakuur helpt. "Het begon toen ze vijf jaar was, na een nierbekkenontsteking. Daar werd ze voor geopereerd, maar een blaasontsteking bleef", zegt Karin.

Altijd maar pijn hebben, dat hakt erin voor een jong meisje. "Ze is altijd moe. Kan zich niet goed concentreren op school en heeft pijnaanvallen in haar buik." Een behandeling die aanslaat, werd niet gevonden. "Ze heeft kuur op kuur gehad. We hebben van alles geprobeerd. Je bent aan het wachten op iets wat er niet komen gaat."

Juist op het moment dat Karin het zoeken naar een oplossing wilde staken, zag ze op tv een uitzending over een behandeling met bacteriofagen, een alternatief voor antibiotica. Makkelijk uitgelegd werken bacteriofagen bacteriën uitschakelen door ze laten exploderen. "Toen ik die behandeling op tv zag, dacht ik meteen: dit moeten we proberen."

Djenna (8) in Georgië voor fagentherapie

Al jarenlang heeft Djenna bijna continu last van blaasontsteking. Een therapie met bacteriofagen moet aanslaan en de klachten eindelijk wegnemen. 

Actie om geld op te halen

Een klein nadeel: voor de behandeling moest het gezin wel naar Oost-Europa afreizen. En dat terwijl Djenna nog nooit had gevlogen en de verzekering niets vergoedde. Nederlandse artsen zijn sceptisch over de behandeling. Karin en haar man startten daarom een inzamelingsactie. Met succes: er werd ruim 8.000 euro opgehaald. 

Tien dagen geleden zijn ze naar Georgië vertrokken. De eerste resultaten zijn erg hoopgevend. Vandaag krijgt ze een katheter. "Spannend natuurlijk." Zaterdag gaat het gezin terug naar huis. Dan volgt een spannende periode.

"We krijgen dan voor een tot drie maanden bacteriofagen mee. Daarna moeten we afwachten en kijken wat er gebeurt als we stoppen met de behandeling. Het wordt spannend hoe dat verloopt. Maar we hebben goede hoop." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore