Gezondheid

'Gezondheidsapps zijn nu nog niet zo goed, maar hebben zeker toekomst'

23 januari 2018 16:17 Aangepast: 23 januari 2018 17:05
Beeld © Getty

Je stappen tellen, je slaappatroon monitoren of bijhouden hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt. In de App Store en Google Play zijn honderden gezondheidsapps te downloaden. Maar hoe effectief zijn deze eigenlijk?

Dat valt nog behoorlijk tegen, zegt Annemarie Braakman. Zij doet vanuit de Universiteit Twente (Centre for eHealth & Wellbeing Research) onderzoek naar zogenoemde eHealth en zet vraagtekens bij de doeltreffendheid van gezondheidsapps. De techniek is nou eenmaal nog in ontwikkeling. 

ZIE OOK: Je leven monitoren met gezondheidsapps: 'Het is fijn om de controle te hebben'

Zo meten veel apps nog niet zo nauwkeurig, zegt zij. "Een jaar geleden hebben we een aantal apps getest. De een is beter dan de ander. Sommige meten hartslag en andere niet. Een hartslag meten is beter dan alleen gps-data. Maar we ontdekten bijvoorbeeld dat als je je arm in een bepaalde hoek houdt, zo'n app vaak denkt dat je veel beweegt. 100 procent geloofwaardig zijn ze allemaal nog niet."

Er kleven zelfs gevaren aan, zegt de onderzoekster. "De meeste apps worden ontwikkeld om iets te meten, maar het coachen van gebruikers staat vaak nog in de kinderschoenen. Wat de betekenis is van bijvoorbeeld je slaapgedrag weten gebruikers vaak niet. Of wat het betekent als je bloeddruk 150/100 is. In plaats van zo'n meting, zou een app beter een simpele boodschap kunnen geven: je bloeddruk is te hoog, ga naar de dokter. Het gevaar bestaat dat gebruikers de metingen verkeerd interpreteren."

One size fits all

Braakman denkt dat dit soort apps voor sommige gebruikers wel stimulerend kan zijn. "Een bepaalde subgroep gaat door een bewegingsapp meer bewegen dan daarvoor. Dat zijn vaak jonge, hoogopgeleide vrouwen die toch al van plan waren om iets te gaan doen." Door te meten wat ze doen, worden ze extra gemotiveerd. 

Maar mensen die vanwege hun gezondheid meer moeten bewegen, bereik je niet met zo'n app volgens Braakman. Daarvoor zijn de apps te veel ontwikkeld vanuit een 'one-size-fits-all-principe'. Volgens Braakman zouden apps veel effectiever kunnen zijn als ze ontwikkeld worden vanuit de gebruiker en dat worden ze volgens haar nu zelden. 

Slimmere app

Als het bijvoorbeeld gaat om meer bewegen, hebben mensen verschillende redenen. Die kun je volgens Braakman goed gebruiken door er beloningen aan te koppelen. "Stel ik vind winnen van mezelf belangrijk, dan zou het goed zijn als de app mij daarvoor een virtuele beker geeft als beloning. Maar als je gevoelig bent voor je sociale omgeving, is het belangrijk dat je via de app informatie kun delen met je vrienden. 

Meer bewegen heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je fitter wordt, het nadeel is bijvoorbeeld dat je er moe van wordt, of er misschien geen zin in hebt. "Als een app zorgt voor voldoende plusjes, worden de nadelen minder relevant. Als je dat als ontwikkelaar op een slimme manier verwerkt, kun je een betere app maken."

Pas op! 

Het is volgens Braakman belangrijk om je te realiseren dat dit soort apps veel gegevens van gebruikers verzamelen. "Als je nu een Fitbit koopt, help je niet per se jezelf. Je helpt Google en al die grote bedrijven om meer informatie te verzamelen. Mensen zijn niet zo heel kritisch op de vraag: wat gebeurt er met mijn data? Daarover zouden bedrijven transparanter moeten zijn."

Toekomst

"Het is niet zo dat dit soort apps volstrekte onzin zijn", vervolgt Braakman, "maar op dit moment zou ik niet zeggen: je moet dit gebruiken, want dat is beter voor je. Voor bepaalde mensen is het een leuke gadget, daarom gebruiken ze het ook."

Toch gelooft Braakman zeker in een toekomst voor gezondheidsapps. "Over een paar jaar zijn ze waarschijnlijk veel beter in staat om apps betrouwbare metingen te laten doen. Daarnaast zal technologie in toenemende mate moeten worden gepersonaliseerd, zodat apps echt van betekenis kunnen zijn voor individuen. Ook de niet-gemotiveerde groep kan dan in de toekomst worden verleid tot een gezonde levensstijl."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore