Gezondheid

Hersenschudding onderschatten gevaarlijk: Rudi had maanden pijn en geheugenverlies

19 januari 2018 15:25 Aangepast: 19 januari 2018 19:41
Rudi de Graaf ging twee weken na zijn hersenschudding weer werken. Een foute beslissing. Beeld © Eigen foto

Lang genoeg uitgerust, dacht Rudi de Graaf (32) twee weken nadat hij een zeer zware hersenschudding had opgelopen op het voetbalveld. Een grote fout. "Ik reed vijf rondjes op een rotonde vlakbij huis, omdat ik gewoon niet meer wist welke afslag ik moest nemen."

Een hersenschudding mag je niet onderschatten, waarschuwde de KNVB gisteren. Precies wat Rudi wel gedaan heeft. Hij denkt er nog dagelijks aan terug, omdat het uiteindelijk zo'n grote impact heeft gehad.

Een knie tegen zijn hoofd, meer niet

Het was een klap van niets, zo leek het. Een knie van een tegenstander tegen zijn hoofd, twee jaar geleden. De helft van het team had het niet eens gezien en de wedstrijd heeft hij nog gewoon uitgespeeld. "Ik heb zelfs nog een assist gegeven."

Maar meteen na de wedstrijd ging het mis. Rudi liep na het fluitsignaal totaal de verkeerde kant op en kon zijn teamgenoten niet meer vertellen of ze gewonnen of verloren hadden. Wat had hij die ochtend gedaan en welke dag was het? Rudi had geen idee.

'Heb ik net John Heitinga gezien?'

In het ziekenhuis bleek hij een zeer zware hersenschudding te hebben. Ook dat kon hij niet onthouden. Wat doe ik hier, vroeg hij zijn vrouw keer op keer. Hij wist de leeftijden van zijn kinderen niet meer en vergat zelfs dat hij profvoetballer John Heitinga in het ziekenhuis tegen het lijf was gelopen. 

Miniatuurvoorbeeld

Links Rudi op de foto met voetballer John Heitinga, rechts een geheugensteuntje van zijn vrouw.

De huisarts adviseerde hem rustig aan te doen, maar na twee weken niksen was Rudi het zat. "Kom op, weer aan het werk, dacht ik. Thuis ging het toch goed? Ik moet weer naar mijn klanten toe, dacht ik. Ik ben vertegenwoordiger."

Achteraf was dat veel te snel. Nog maanden had hij last van hoofdpijn en geheugenverlies. Onverantwoord, zegt Rudi nu. "Ik reed vijf rondjes op een rotonde vlakbij huis, omdat ik gewoon niet meer wist welke afslag ik moest nemen." Dat was de druppel. Hij is een aantal maanden halve dagen gaan werken om echt bij te komen.

'Zo vertraag je je herstel'

"Veel sporters hebben niet door wat de ernst van een hersenschudding is", zegt KNVB-arts Edwin Goedhart. Met 80 procent van de mensen met een hersenschudding gaat het binnen een week weer goed, maar 20 procent loopt een risico. "Toch gaan die vaak snel weer aan het werk en aan het sporten. Zo vertragen ze hun herstel. Het komt niet heel vaak voor, maar als het gebeurt is de impact groot." 

Mensen houden weken of zelfs maanden last van klachten als concentratieproblemen, hoofdpijn en gevoeligheid voor licht en geluid. Op een gegeven moment kan dat zelfs een vicieuze cirkel worden, weet de arts uit ervaring. "Ze zitten thuis, blijven op bed liggen en bewegen steeds minder. Sommigen worden er depressief van." 

Rudi is inmiddels helemaal de oude, al heeft hij nog wel veel last van hoofdpijn. 

De tweede tik

Neem een hersenschudding serieus, is de boodschap van Goedhart aan sporters. "Wil niet alles in één keer: meteen een hele dag werken bijvoorbeeld. De volgende dag krijg je de klap en ben je weer terug bij af."

Zelfs als je na drie of vier dagen geen klachten meer hebt, moet je voorzichtig zijn. Je brein kan nog steeds kwetsbaar zijn. Als je er dan een tweede tik overheen krijgt, een bal tegen je hoofd bijvoorbeeld, kun je langer klachten houden.

Bij een hersenschudding is de functie van het brein even verstoord, legt Goedhart uit. "Je krijgt een oplawaai, er gaat niets stuk, maar de hersenen werken even niet meer helemaal goed. Ze moeten de tijd krijgen te herstellen."

Paardrijden en wielrennen

Voor een volwassene betekent dat dat je minimaal een week uit de running bent. Als je een kind bent twee weken. Doe in die periode geen contactsport en kop geen ballen, adviseert Edwin Goedhart. Alleen rustig sporten kan en begin daar pas mee als je een hele dag school of werk weer volhoudt.

Een hersenschudding ligt overigens niet alleen op de loer op het voetbalveld, maar net zo goed bij wielrennen, paardrijden en contactsporten als hockey, rugby en basketbal. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore