Ga naar de inhoud
Gezondheid

Kinderartsen willen verbod op energiedrank voor minderjarigen

Archieffoto Beeld © ANP

Energiedrankjes moeten verboden worden voor kinderen onder de 18. Daarvoor pleiten kinderartsen. De drankjes zijn volgens hen vaak de oorzaak dat jongeren op de eerste hulp terechtkomen.

In het AD zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich grote zorgen te maken over de toename van het gebruik van de drankjes.

ZIE OOK: Verslaafd aan energiedrank? Zo blijf je ervan af

De kinderartsen wil het verkopen van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 verbieden. Volgens het AD drinken tieners soms wel zes blikjes of meer. En dat zorgt voor rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen.

Artsen zien dat veel jongeren op de eerste hulp terechtkomen door het gebruik van de drankjes.  Ze zeggen dat er in de energiedrank te veel cafeïne, suiker en taurine zit.

Ministerie: meer voorlichting

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet overigens niks in zo'n verbod. In het AD pleit VWS voor meer voorlichting. Daar kunnen scholen en sportverenigingen volgens het ministerie een belangrijke rol bij spelen.

Het Voedingscentrum adviseert om kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank te geven. Kinderen die ouder zijn, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zouden het bij één blikje per dag moeten houden.