Gezondheid

Nog veel aanrakingen en seks tegen de wil van vrouwen

15 januari 2018 00:01 Aangepast: 11 februari 2018 06:01
Archieffoto. Beeld © iStock

De helft van de vrouwen in ons land is weleens gezoend of seksueel aangeraakt tegen hun wil. Ruim 20 procent heeft gedwongen seks gehad of seksuele dingen moeten doen. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers.

Volgens het kenniscentrum moet daar iets aan veranderen. Een grote landelijke campagne moet mensen aan het denken zetten, maar nog belangrijker is dat scholen leerlingen gaan leren wat ongewenst gedrag is en hoe je daarmee omgaat. 

Meeste daders zijn bekenden

De cijfers over seksueel geweld en intimidatie komen uit een groot onderzoek van Rutgers naar de seksuele gezondheid van de Nederlander. Daarvoor zijn 17.000 mensen van 18 tot 80 jaar oud ondervraagd. Andere opvallende cijfers:

  • 5 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen heeft seksueel geweld meegemaakt voor hun twaalfde jaar
  • Bijna een kwart van de mannen en 45 procent van de vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt, hebben dit later nog eens moeten doorstaan
  • De meeste daders zijn bekenden van het slachtoffer
  • 40 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen heeft psychische klachten als gevolg van seksueel geweld
  • Ook heeft ongeveer een op de vier personen seksuele problemen daardoor
  • 15 procent van de mannen en 24 procent van de vrouwen zegt relatieproblemen te hebben (gehad) door seksueel geweld 

#metoo

​Rutgers noemt de cijfers niet verrassend. Ze lijken op die van andere jaren, maar doordat vrouwen nu massaal hun mond open doen over seksuele intimidatie en seksueel geweld is er nu meer oog voor deze getallen. "De verhalen van #metoo zijn een illustratie hiervan", zegt een woordvoerder van Rutgers.

Het veranderen van onze maatschappij begint op school, denkt Rutgers. "Scholen moeten structureel aandacht schenken aan normen en waarden en respectvol gedrag. Jongens doen veel dingen onder groepsdruk. Leerlingen moeten hun grenzen en wensen kennen. Ze moeten duidelijk kunnen aangeven wat ze willen." 

'Vraagtekens zetten bij attitude'

Rutgers start binnenkort met een grote landelijke campagne. Hoe die eruit gaat zien, is nog onduidelijk, maar het doel zal zijn het ongewenste gedrag op het werk en uitgaansleven tegen te gaan.

"We gaan vraagtekens zetten bij de attitude die mensen hebben. Het belangrijkste is: je gaat niet aan iemand zitten als je niet weet of het kan of gewenst is. We hopen zo een enorme boost te geven aan het oplossen van het probleem." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore