Gezondheid

Griep wordt 18-jarige fataal: 'Dit is heel uitzonderlijk'

12 januari 2018 12:44 Aangepast: 08 februari 2018 19:59
In Nederland is al weken een griepepidemie aan de gang (archieffoto).

De dood van de 18-jarige Bethany heeft Schotland geschokt. De jonge vrouw bezweek aan de griep. "Dit soort gevallen is heel uitzonderlijk", zegt griepexpert Gé Donker van onderzoeksinstituut NIVEL. "Heel heftig als zoiets gebeurt."

Jaarlijks komen alleen al in Nederland honderden mensen om door de griep. "Vooral voor kwetsbare groepen is griep gevaarlijk", zegt Donker. Daarbij gaat het in veruit de meeste gevallen om bejaarden, mensen met chronische ziekten of mensen die om een andere reden een verzwakte weerstand hebben.

ZIE OOK: Moeder van tiener die overleed aan griep: 'Mijn wereld is ingestort'

"Voor de meesten is griep onschuldig", zegt Donker. "Maar voor een enkeling niet. Ik weet niet wat er aan de hand was bij de tiener in Schotland, of ze bijvoorbeeld astma had of suikerziekte. Vooral bij kinderen komt het een enkele keer voor dat de griep leidt tot een sterfgeval. Maar het is belangrijk om na één geval geen paniek te zaaien", zegt Donker. "Ik weet niet alle details." 

Epidemie treft vooral kinderen

Volgens Donker doen huisartsenpraktijken er veel aan om de patiënten bij wie de griep harder aankomt, eruit te pikken. Het griepvirus dat nu een epidemie veroorzaakt in West-Europa treft vooral jonge kinderen en hun ouders, zegt de griepexpert.

Ouderen lijken minder vatbaar voor deze griepvariant, daarom verwacht Donker dat het sterftecijfer door griep dit jaar lager uitkomt dan vorig jaar. Toen waren het juist wel de ouderen die last hadden van het griepvirus en die zijn als groep kwetsbaarder dan jonge mensen. 

'Niet erg om de griep te hebben'

De griepexpert benadrukt dat griep voor gezonde mensen geen kwaad kan. "Het is een onschuldige ziekte. Het is niet erg om eens in de paar jaar een keer goed ziek te zijn. Dat is goed voor je weerstand." Mensen voor wie de griep wel een risico kan vormen, worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. 

"De griepepidemie duurt nu al vier weken en zal nog wel een paar weken aanhouden", zegt Donker. "Pas als je echt heel benauwd bent en je hebt koorts die na drie à vier dagen niet minder wordt, moet je naar de huisarts."

Zo ontloop je de griep:

Eerdere video met tips om besmetting met het griepvirus te voorkomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore