Gezondheid

Moeder van tiener die overleed aan griep: 'Mijn wereld is ingestort'

12 januari 2018 11:35 Aangepast: 08 februari 2018 16:30
Bethany Walker. Beeld © Facebook

Net als in Nederland heerst er in Schotland een griepepidemie. Voor de meesten is dat vervelend, maar de virusinfectie kreeg voor Heather Teale een tragische wending. Haar 18-jarige dochter Bethany bezweek aan de griep. "Ik ben gebroken, mijn wereld is ingestort", zei Heather op Facebook.

Volgens Bethany's moeder had zij al een paar dagen de griep. Toen die zich ontwikkelde tot een longontsteking, werd zij met spoed naar het ziekenhuis in Inverness gebracht, meldden Britse media, waaronder de BBC.

'Alles gedaan wat mogelijk is'

In het ziekenhuis ging Bethany hard achteruit, zei Heather, die al die tijd bij haar tienerdochter was. "Het team in de intensive care heeft alles gedaan wat ze konden", schreef ze op Facebook. "Ze heeft de best mogelijke behandeling gehad, acht mensen zijn voortdurend met haar bezig geweest." Ondanks de inspanningen het medisch personeel overleed Bethany na een paar uur.

"Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn", schreef Bethany's moeder. "Je was de beste dochter die een moeder zich kon wensen."

Dorpje geschokt

In Applecross, het plaatsje waar Bethany vandaan kwam, is het nieuws ingeslagen als een bom. "We kenden haar al sinds een klein meisje was", zei Judith Fish van het café waar Bethany werkte. "Ze was perfect, heel toegewijd, vol overgave. Ze werkte en studeerde hard."

Volgens de middelbare school waar Bethany op had gezeten was zij een voorbeeld voor andere leerlingen. "Het is tragisch om zo'n jong iemand te verliezen. Onze gedachten gaan uit naar haar naasten", liet de school weten aan de BBC.

De Nederlandse griepexpert Gé Donker noemt het zeer uitzonderlijk dat een tiener omkomt door de griep. "Maar ik ken de details over deze Schotse tiener niet, ik weet bijvoorbeeld niet of ze niet al astma of suikerziekte had", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Zo ontloop je de griep:

Eerdere video met tips om besmetting met het griepvirus te voorkomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`