Gezondheid

Jij hebt écht griep, je collega stelt zich aan

11 januari 2018 14:50 Aangepast: 08 februari 2018 00:30
Beeld © ANP

Je hoeft het woord griep maar te laten vallen en collega's barsten los met horrorverhalen over torenhoge koorts en hoe ze hun longen uit het lijf hoesten. Opvallend daarbij is dat we onszelf heel ziek en zielig voelen, maar dat we de griep bij een ander altijd wel mee vinden vallen.

'Ik had voor de kerstdagen al een luchtweginfectie. Door het hoesten heb ik een ribspierfractuur opgelopen'. 'Ik loop al bijna drie weken met hoestbuien rond, tot kokhalzen aan toe'. 'Heel mijn lichaam doet pijn van kop tot teen, het lijkt wel of mijn ogen uit hun kassen worden gedrukt door het traanvocht'. Het is duidelijk: de griep slaat flink toe in Nederland.

LEES OOK: Nederland blijft snotteren, griepepidemie houdt aan

Uit de reacties op onze Facebookpagina valt op te maken dat we onszelf best wel zielig vinden als we griep hebben. Zieliger dan anderen in onze omgeving, over het algemeen. Hoe komt het toch dat we het bij een ander altijd wel mee vinden vallen als hij griep heeft, maar dat we zelf echt het gevoel hebben dat we nog nooit zo ziek zijn geweest?

Ergste griep van iedereen

Hoogleraar psychologie Paul van Lange van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft maar liefst drie verklaringen voor dit fenomeen.

De belangrijkste? "Je hebt ontzettend veel (levendig) inzicht in en informatie over je eigen pijn, maar niet over de pijn van een ander", zegt hij. "Bij jezelf komt de kennis over je griep op de meest concrete manier binnen. Daarom ben je al snel geneigd te denken dat je de ergste griep van iedereen hebt." 

Met andere woorden: je kunt je nou eenmaal meer voorstellen bij je eigen ellende dan bij de volle holtes van de collega naast je aan het bureaublok.

Overdreven geklaag

Een aanvullende verklaring ligt in het 'overklagen' wat mensen weleens doen. "Bij sommige mensen die klagen vraag je je af of dat terecht is. Bijvoorbeeld als iemand wel af en toe hoest maar er verder kerngezond uitziet. Dan krijg je, indirect, signalen dat het allemaal wel meevalt."

Daardoor krijg je een stereotyp beeld van iemand als 'overklager' en ben je sneller geneigd zijn of haar geklaag af te doen als overdreven.

Bikkelen

Tot slot, zegt Van Lange, is er nog het gegeven dat mensen zichzelf beter vinden dan gemiddeld, in heel veel dimensies van het leven. Ook bij het trotseren van griep. "Men vindt zichzelf dan net iets sterker dan anderen, 'ik ben meer een bikkel dan mijn collega's'. Net zoals mensen zich, gemiddeld genomen, ook eerlijker vinden dan anderen." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`