Gezondheid

Eerste sigaret leidt vaak tot dagelijkse verslaving

10 januari 2018 17:46 Aangepast: 21 januari 2018 23:02
Onderzoekers: experimenteren met roken moet worden ontmoedigd. Beeld © ANP

De meeste mensen die uit nieuwsgierigheid een sigaret opsteken, laten het niet bij die ene peuk. Bijna 70 procent van de mensen die een sigaret probeert, ontwikkelt een dagelijkse rookgewoonte.

Dat blijkt uit een grootschalige studie in Groot-Brittannië, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. De onderzoekers zeggen dat hun resultaten het bewijs zijn dat sigaretten een opmerkelijke aantrekkingskracht hebben, ook als iemand er voor het eerst eentje heeft gerookt. Het bevestigt volgens hen dat het belangrijk is om experimenteren met roken tegen te gaan.

Professor Peter Hajek van de Queen Mary universiteit in Londen zegt tegen de BBC dat voor het eerst in een groot onderzoek een verband is gelegd tussen de eerste sigaret en een verstokte roker worden. "We hebben ontdekt dat het aantal mensen die een sigaret proberen en later een roker worden, opvallend hoog is."

Belangrijke stap

"Bij de ontwikkeling van iedere verslaving is de stap van experimenteren naar een dagelijkse gewoonte een belangrijke indicatie", zegt Hajek. "Het impliceert dat een recreationele activiteit verandert in een dwangmatige behoefte."

Voor het onderzoek hebben de gegevens gebruikt van acht enquêtes die zijn gehouden tussen 2000 en 2016. In totaal deden daar 215.000 mensen aan mee. De onderzoekers merkten wel een groot verschil tussen de landen. Zo leidde in de VS een eerste sigaret in 52 procent van de gevallen tot dagelijks roken, bij de Britten was dat 82 procent. Het gemiddelde van alle onderzoeken was 68,9 procent. 

Stoppen met roken: drie tips van een neuropsycholoog:

Neuropsycholoog Maartje Luijten weet precies hoe een verslaving in je hersenen werkt. Ze geeft drie tips om van je rookverslaving af te komen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore