Gezondheid

De antwoorden op jullie vragen over de gevaarlijke cv-ketels van Nefit

10 januari 2018 15:02 Aangepast: 21 januari 2018 22:02
Beeld © RTL Nieuws

Honderdduizenden mensen in Nederland hebben een gevaarlijke cv-ketel in huis van het merk Nefit. Deze onthulling van RTL Nieuws leidde tot veel vragen. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje:

Om welke ketels gaat het precies?

De gevaarlijke cv-toestellen zijn ketels uit de TopLine-serie van het merk Nefit die geproduceerd zijn vanaf 2006 tot en met 2009. In totaal gaat het om zo'n 128.000 verkochte cv-toestellen. Klik hier om te checken of jij zo'n ketel van Nefit hebt

Wat moet je doen als je zo'n gevaarlijke ketel hebt?

Als je een ketel hebt van het type dat mogelijk gevaarlijk is, kun je het beste contact opnemen met je onderhoudsmonteur of de installateur van Nefit. Het kan zijn dat het onderdeel dat voor problemen kan zorgen al is vervangen: dat is bij zo'n 25.000 toestellen gebeurd.

Omdat de monteur niet meteen op de stoep staat, is het raadzaam om de ruimte waar de cv-ketel staat te luchten om eventuele koolmonoxide te laten ontsnappen. Ook kun je een koolmonoxidemelder plaatsen. Let verder op dat je niets op of tegen het cv-toestel hebt staan. De ketel kan heel heet worden en zo brand veroorzaken.

Wat is het probleem bij de ketels, wat zijn de risico's?

In een bepaald type van de TopLine HR-ketel van Nefit kan de warmtewisselaar kromtrekken. Daardoor kunnen vlammen ontstaan in de warmtewisselaar, die mogelijk kunnen leiden tot brand. Bovendien geeft de ketel dan een risico op koolmonoxidevergiftiging. 

Onderzoeksverslaggever Koen de Regt vertelt je wat er aan de hand is met de Nefit TopLine.

Moet mijn ketel helemaal worden vervangen?

Nee, alleen de warmtewisselaar. Volgens technisch expert Peter Coppes moet een monteur het onderdeel nakijken. Hij raadt af om zelf het cv-toestel te controleren, dat vereist technische kennis.

Wat zijn de kosten en wie betaalt die?

Als een monteur heeft vastgesteld dat de warmtewisselaar krom is, dan valt dat onder de garantie. Als de warmtewisselaar wordt vervangen, hoef je het onderdeel dus niet te betalen. Helemaal gratis is het niet: Nefit rekent wel 150 euro voorrijkosten en arbeidsloon.

Nefit biedt ook aan om de ketel in te ruilen voor een nieuwe. Daar krijg je dan 600 tot 785 euro korting op.

Meer vragen over de ketels? Kijk de livestream van gisteren terug, daarin beantwoorden technisch expert Peter Coppes en onderzoeksjournalist Koen de Regt vragen van bezoekers:

Meer op rtlnieuws.nl:

`