Gezondheid

Medicijngigant Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en parkinson

10 januari 2018 11:23 Aangepast: 22 januari 2018 01:02
Archieffoto Beeld © ANP

Het zijn ziekten waar nog geen medicijn tegen bestaat: alzheimer en parkinson. En nu stopt een van de grootste medicijnfabrikanten, Pfizer, ook nog eens met het onderzoek waarmee het medicijnen wilde vinden tegen de ziekten. "Teleurstellend", zegt Alzheimer Nederland.

Pfizer deed jarenlang onderzoek naar medicijnen voor de ziektes, maar dat leverde nauwelijks resultaat op, verklaart Pfizer het besluit om te stoppen met het onderzoek. "De zoektocht naar een medicijn tegen deze ziektes is ontzettend ingewikkeld. De ziekte is moeilijk te begrijpen." De Volkskrant schrijf dat 300 mensen die bij het onderzoek zijn betrokken, hun baan verliezen.

Investeren in andere ziektes 

Pfizer zegt het geld dat nu naar het zogenoemde neurowetenschappelijke onderzoek gaat, te stoppen in onderzoek naar medicijnen tegen anderen ziektes, zoals kanker. Het bedrijf richt nog een fonds op waaruit wordt geïnvesteerd in onderzoek dat door andere partijen naar alzheimer en parkinson wordt gedaan.

Alzheimer Nederland zegt zich in een reactie te kunnen 'voorstellen dat dit vanuit Pfizer een zakelijke keuze is geweest'. Maar de vereniging die zich inzet voor mensen met dementie en hun naasten noemt het besluit ook 'teleurstellend, omdat het hier een van de grootste uitdagingen van deze tijd betreft'.

Er zijn in Nederland zo'n 270.000 mensen met dementie, van wie zo'n 70 procent alzheimer heeft. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren sterk zal toenemen.

Wat kun je doen om de kans op dementie te verkleinen?

Alzheimer is de meestvoorkomende vorm van dementie. Voorkomen dat je de ziekte krijgt, kun je niet. Maar je kunt de kans om op latere leeftijd een vorm van dementie te krijgen wel proberen te verkleinen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore