Gezondheid

Veel eiwitten en weinig zetmeel: dit is waarom quinoa zo gezond is

08 januari 2018 17:10 Aangepast: 10 januari 2018 02:27
Quinoa vult volgens Van Loo beter dan rijst en pasta. Beeld © iStock

Sommige mensen willen niks met de quinoa-hype te maken hebben, maar steeds meer Nederlanders zweren bij het 'supergraan'. Volgens voedingsdeskundige Robert van Loo is dat terecht: "Er zitten veel vezels en eiwitten in, en veel minder zetmeel dan in rijst of pasta. Niet voor niets dat veel sporters fan zijn."

De Nederlandse handel in quinoa is in de afgelopen vier jaar verdrievoudigd. Nederland importeerde afgelopen jaar met 5,5 miljoen kilo een recordhoeveelheid quinoa. Dat is ruim drie keer zoveel als in 2012, toen er 1,6 miljoen kilo werd geïmporteerd. 

ZIE OOK: Quinoa, vanille, hummus, hoe spreek je het uit? doe de quiz!

Volgens Robert van Loo, die onderzoeker is aan de Wageningen Universiteit, is de populariteit van quinoa wel te verklaren. "De belangrijkste reden is dat het lekker is. Als het niet te eten was, hadden Nederlanders het nooit omarmd", zegt hij.

'Vult goed'

Miniatuurvoorbeeld

Volgens Van Loo (foto rechts) is ook de voedingswaarde van quinoa erg goed. "In vergelijking met pasta, rijst en aardappelen bevat quinoa minder zetmeel. Tegelijkertijd zitten er meer eiwitten en aminozuren in, die goed zijn voor spieropbouw en -herstel. En het zit vol met voedingsvezels, die bijdragen aan een goed verteringsproces."

Wie goed naar de voedingswaarden kijkt, ziet wel dat quinoa een hoger vetgehalte heeft dan rijst en pasta. "Maar dat zijn natuurlijke vetten, die zijn juist goed", zegt Van Loo. 

Ook geeft quinoa sneller een verzadigd gevoel. "Het neemt veel meer water op dan rijst of pasta, waardoor je er minder van hoeft te eten. Zo'n 50 gram quinoa vult even goed als 70 tot 80 gram pasta. Het past dus prima in het voedingsschema van iemand die af wil vallen."

Superfood?

Een andere verklaring voor de toenemende vraag naar quinoa is volgens Van Loo dat het een glutenvrij product is. "Slechts een paar procent van de Nederlanders heeft echt een glutenallergie, maar steeds meer mensen doen tarwe in de ban omdat ze denken dat dat gezonder is. Eigenlijk is dat overdreven, maar het is wel één van de redenen dat mensen vaker kiezen voor quinoa."

Is quinoa dan een zogeheten superfood? "Dat vind ik niet de juiste term. Het is gewoon een normaal, gezond product", zegt Van Loo. "Toen ik op de lagere school zat, was er ineens een hele hype rond paprika's. Die werden toen ook gezien als superfood, terwijl we dat nu ook een gezond, maar verder normaal product vinden."

Duur en weinig smaak

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan quinoa? "Nou, misschien de prijs. Het zou wel wat goedkoper kunnen. Maar het naar Europa halen van de productie en zo de productieprocessen te versnellen, zal op den duur de prijs wel ten goede komen."

Voor mensen die vinden dat quinoa nergens naar smaakt, deelt Van Loo graag zijn eigen recept. "Neem 50 gram quinoa per persoon, dat kook je helemaal in en daar voeg je korianderzaad-meel en kurkuma aan toe. Dan een gefruit uitje erbij, samen met wat rozijn en een gekookt eitje. Voor de vleesliefhebber nog een stukje kip erbij, en klaar", zegt Van Loo. "Natuurlijk moet je er zelf wat van maken, maar rijst of pasta eet je ook niet zonder saus."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore