Gezondheid

Griepgolf houdt aan: snotterend en kuchend het nieuwe jaar in

03 januari 2018 09:21 Aangepast: 03 januari 2018 14:59
Beeld © ANP

Veel Nederlanders zijn met koorts, gesnotter en gekuch het nieuwe jaar in gegaan. De griepgolf houdt al zo'n drie weken aan.

Uit cijfers van het Nivel blijkt dat vooral baby's en kleine kinderen tot vier jaar bij de huisarts komen met klachten. Afgelopen week gingen 92 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts. De twee weken daarvoor waren dat er respectievelijk 84 en 52 op de 100.000.

ZIE OOK: Griepepidemie in Nederland: zo voorkom je dat je ziek wordt

Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is er sprake van een epidemie.

Kinderen op intensive care

Gisteren werd bekend dat veel intensivecareafdelingen van ziekenhuizen vol liggen met jonge kinderen die het verkoudheidsvirus RS hebben opgelopen. Dat virus kan bij kinderen tot twee jaar leiden tot een longontsteking, waardoor de kinderen beademd moeten worden. Het virus is dodelijk, maar in Nederland goed te behandelen.

Arts Louis Bont van het UMC Utrecht adviseert ouders alert te zijn op benauwdheidsklachten zoals een piepende ademhaling bij baby's en jonge kinderen met een verkoudheid.

Zo blijf je griepvrij:

`