Gezondheid

Duizenden mensen steken lampion op voor geliefde: 'Ik overleefde kanker, maar mijn vriendin niet'

29 december 2017 17:15 Aangepast: 30 december 2017 08:12
Dennis Wilt met zijn dochter Jolijn en nieuwslezer Fien steken een lampion op voor een dierbare.

Weerman Dennis Wilt en radiopresentator Fien Vermeulen herdenken vanavond met vele duizenden mensen hun geliefden tijdens een lampionnenactie van KWF Kankerbestrijding. "Het is een lichtpuntje om met elkaar die eenzaamheid en het verdriet te delen."

Vanavond wordt bij Lunteren een hart van duizenden lampionnen ontstoken. Elke lampion staat voor een dierbare. KWF Kankerbestrijding vraagt op deze manier aandacht voor iedereen die met kanker te maken heeft.

Weerman Dennis Wilt (48) en Qmusic-radiopresentator Fien Vermeulen (26) branden ook een lampion voor hun geliefde. Zij maakten het gevecht tegen kanker van heel dichtbij mee. 

Fien: 'Ik werd beter, maar Erna stierf aan kanker'

Miniatuurvoorbeeld
Fien kreeg op haar 22ste kanker, maar genas daarvan. Haar vriendin Erna stierf aan de gevolgen van borstkanker

"Ik brand vanavond een lampion voor Erna. Zij was het lichtpunt in mijn donkerste periode", begint Fien Vermeulen. De 26-jarige nieuwslezer bij Qmusic kreeg vijf jaar geleden te horen dat ze lymfeklierkanker had. Ze was net 22 jaar, studeerde in Amsterdam en was in de bloei van haar leven. "Ik voelde me al een hele tijd niet goed. Het was lange tijd onduidelijk wat ik had."

Op een dag belde ze huilend haar moeder op: ze kon niet meer. Met spoed moest ze naar het ziekenhuis. "Dan krijg je rauw op je dak die boodschap: je hebt kanker. Terwijl je nog nooit in je leven in het ziekenhuis bent geweest, lig je opeens op een operatietafel." Omdat haar bovenlichaam vol met kanker zat, kon het vocht niet meer worden afgevoerd. "Mijn hart en mijn longen zaten vol met water."

In die gitzwarte periode vol onzekerheid was daar opeens Erna. "Erna was de moeder van mijn oude schoolvriendinnetje Britt", vertelt Fien. "In het ziekenhuis stond Erna opeens voor me. Ik had Erna in geen tien jaar meer gezien. Opeens stond ze daar, op de afdeling echografie in dat vreselijke ziekenhuis."

Steun en toeverlaat

Erna had zelf ook kanker gehad, borstkanker. Ze werd vanaf de eerste ontmoeting Fiens steun en toeverlaat. In periodes waarin Fien te horen kreeg dat uitslagen niet goed waren, ze doodziek was of weer een belangrijke uitslag kreeg, was Erna er. "Zij kwam me pruiken brengen, stelde mij en mijn ouders gerust en luisterde naar mijn verhalen." 

Fien overleefde de ziekte na een lange, keiharde strijd. Ze balanceerde meerdere malen op het randje van de dood. "Ik weet nog in een weekend voor Pasen dat de uitslagen niet goed waren. 'Ga maar naar huis om afscheid te nemen', zei het ziekenhuis. Ik ben toen helemaal ingestort." Vijf dagen later kwam er een onverwachte wending: "Ik had een zeldzaam virus in mijn lichaam. De gezwellen op de foto waren geen kanker, maar vocht. De kanker was wel weggegaan na de behandelingen."

Niet te genezen

Maar bij vriendin Erna kwam de kanker weer terug. "Op een dag kwam ik Erna in de supermarkt tegen. We woonden allebei in Amersfoort en ik zag haar staan in de supermarkt, tussen de groentes. Ze was lijkbleek, een traan liep over haar wangen. Ik wist het meteen, Erna was weer ziek. Ditmaal was de kanker niet te genezen."

Ze bleven contact houden. Toen Fien op een jaarlijkse controle hoorde dat ze beter was, lag Erna ook in het ziekenhuis. "Ik weet nog dat ik mijn mooie nieuws bij haar kwam vertellen. Ze was doodziek. Haar dochter Britt, mijn schoolvriendinnetje, zat naast haar. Ze waren afscheid aan het nemen. Maar ondanks haar ellende, kon ze zo blij zijn voor mij." Fien vervolgt: "Ik werd toen zo keihard geconfronteerd met de botte kant die kanker heeft. Zij ging dood, mijn leven lag weer voor me. Zo confronterend, zo hard."

Een paar dagen later stierf Erna, in april 2015. Vandaag steekt Fien een lampion voor haar heldin op. "Ik heb het verhaal ook op de radio verteld. Ik heb zulke mooie reacties gekregen. Het was een vrouw die zo belangrijk is geweest. Ze heeft niet alleen voor mij, maar voor heel veel anderen het verschil gemaakt."

Dennis Wilt: 'Het verlies van je kind gaat nooit uit je systeem'

Miniatuurvoorbeeld
Weerman Dennis Wilt met zijn dochter Jolijn, die op haar tweede leukemie kreeg

Weerman Dennis Wilt steekt een lampion op voor Nout, zijn zoon die 15 jaar geleden overleed. Dat doet hij samen met dochter Jolijn. Zij kreeg als jong meisje leukemie, maar genas daarvan.

"Mijn zoon Nout werd zwaar gehandicapt geboren. Hij is drie jaar geworden", vertelt Dennis. "Dat verlies, dat gaat nooit meer weg. Dat zit in je systeem." Nout zou nu 18 jaar zijn geweest. "Nog altijd als ik een jongen van 18 jaar zie, denk ik eraan hoe Nout eruit zou zien. En wat hij nu zou doen."

Leukemie

"Nout is helaas niet meer bij ons, maar mijn dochter Jolijn gelukkig wel." De dochter van Dennis kreeg als jong meisje leukemie. "Ze was pas twee. Nout was net een paar jaar overleden."

Dennis vervolgt: "Jolijn was nog nooit ziek geweest, maar de huisarts vertrouwde het niet. Voor we het wisten, zaten we in het ziekenhuis oog in oog met een kinderarts die ons meedeelde dat hij sterke vermoedens had dat ze leukemie had." Dan zak je door de grond, vervolgt Dennis. "Voor we het wisten, stonden we nog dezelfde dag met artsen behandelingen voor de komende twee jaar uit te tekenen. De kans op genezing was 75 procent. Maar wat zegt dat? Bij 25 procent kans op regen neem ik ook een paraplu mee."

Overlevingsstand

Jolijn overleefde de ziekte. Ze is nu 15 jaar en zit in het eindexamenjaar. "Ik ben altijd positief gebleven. Al waren vooral de eerste maanden ontzettend heftig en onzeker. Ze zag er zo slecht uit. Maar je gaat in een soort overlevingsstand. Je moet wel."

Altijd blijven die vragen: waarom krijgt een jong kind zoiets? Waarom zijn dochter? "Het verlies van je zoon en de ziekte van je dochter blijven een bagage die je altijd met je meedraagt", zegt Dennis. "Maar het maakt je ook sterker. Je gaat anders in het leven staan, relativeren. En beseffen dat er zoveel mensen zijn die zoiets hebben meegemaakt."

Lampion

Dennis wilde graag iets terugdoen. Daarom zet hij zich in voor de Kankerbestrijding en daarom gaat er vanavond een lampion de lucht in. "Voor Nout. Maar ook voor mijn gezin en de overleden tante. En al die andere dierbaren." 

Onderzoek en geld voor de Kankerbestrijding blijft zo ontzettend belangrijk, vindt Dennis. Want er is die ene, vurige hoop: "Ik geloof in het uitbannen van kanker. We moeten die smerige ziekte de wereld uit helpen. Dat kunnen we, met elkaar."

De lampionnenactie, gepresenteerd door Fien Vermeulen, is vanavond te volgen via de website en Facebookpagina van de KWF Kankerbestrijding. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore