Ga naar de inhoud
Gezondheid

Wat te doen bij vuurwerkletsel? Merendeel heeft geen idee

Een arts verwijdert kruitresten uit oog tijdens Oudjaarsnacht. Beeld © ANP

Iedereen weet dat vuurwerk afsteken en veel drinken gevaren met zich meebrengen, toch belanden elke jaarwisseling honderden mensen in het ziekenhuis. Het merendeel van de mensen weet niet wat te doen als het misgaat.

Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis nu de jaarwisseling voor de deur staat. Uit onderzoek van de hulporganisatie blijkt dat 75 procent niet weet hoe je eerste hulp moet verlenen. Daarom geeft het Rode Kruis tips wat je kunt doen bij alcholvergiftiging of vuurwerkletsel

"De belangrijkste tip bij oogletsel door vuurwerk is zo snel mogelijk - als het oog goed intact is en de pupil rond - het oog te spoelen met water", zegt de hulporganisatie. "Door snel en juist handelen kan ergere schade aan het oog worden voorkomen." Van de 735 mensen die meededen aan het onderzoek gaf bijna driekwart aan niet te weten wat te doen in zo'n geval.

Hoe voorkom je vuurwerkongelukken?

  • Steek vuurwerk niet los in je jas- of broekzak.
  • Gebruik je een wijnfles voor vuurpijlen? Verzwaar die dan met zand. Gebruik je een pvc-buis? Zet die dan diep in de grond.
  • Gebruik geen aansteker of lucifers om vuurwerk aan te steken. Maak in plaats daarvan gebruik van een aansteeklont, sigaar of sigaret.
  • Steek vuurwerk nooit uit de hand af.
  • Steek vuurwerk dat niet ontploft, nooit opnieuw aan.
  • Houd minstens 6 meter afstand.
  • Draag een veiligheidsbril, ook als omstander.

Brandwonden

Bij brandwonden is het belangrijk de wond zo'n 10 tot 20 minuten te koelen met lauw water. Haal kleding, voor zover die niet aan de wond plakt, weg. En bel 112 bij ernstige brandwonden.

Driekwart van de mensen weet niet hoe om te gaan met alcoholvergiftiging. Daarbij is de belangrijkste tip: bel 112 als iemand niet meer reageert. En: leg een slapend of bewusteloos slachtoffer op zijn zij (stabiele zijligging), zodat hij niet kan stikken in zijn braaksel mocht hij overgeven. Laat iemand zijn roes uitslapen, maar houd zijn ademhaling in de gaten.''

Vuurwerkbril

Volgens de steekproef zijn vuurwerkbrillen nog altijd niet zo populair: 17 procent van de ondervraagden is van plan er een op te zetten om de ogen te beschermen. Ongeveer de helft blijft zo veel mogelijk binnen, net zoveel mensen zeggen voldoende afstand te houden van vuurwerk. Slechts een op de vijf (19 procent) zette een vinkje bij 'Ik drink niet, of met mate'.

Meer op rtlnieuws.nl: