Gezondheid

Kanker nu ook bij vrouwen de voornaamste doodsoorzaak

28 december 2017 02:00 Aangepast: 28 december 2017 13:16
Beeld © iStock

Kanker is voor het eerst ook bij vrouwen de meestvoorkomende doodsoorzaak. Ruim 20.000 vrouwen stierven vorig jaar aan de ziekte. Het gaat dan vooral om longkanker. Bij mannen was het al veel langer zo dat kanker, en dan ook vooral longkanker, de meestvoorkomende doodsoorzaak was.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Zowel bij mannen als vrouwen overtreft kanker nu de hart- en vaatziekten als voornaamste oorzaak van overlijden.

Niet alleen maar slecht nieuws

Dat is overigens zeker niet alleen maar slecht nieuws: het wordt vooral veroorzaakt doordat er steeds minder mensen sterven door hart- en vaatziekten, dankzij betere behandelmethodes en veel meer aandacht voor gezond leven.

ZIE OOK: Bekijk de overlevingskans per kankersoort

Voor kanker lijkt dat een stuk minder op te gaan, al zijn de cijfers ook daar minder deprimerend dan ze op het eerste gezicht lijken. Als de cijfers worden gecorrigeerd op de bevolkingsgroei en de vergrijzing, blijkt dat er sinds eind jaren 80 ook steeds minder mensen overlijden aan kanker.

Dat geldt trouwens veel minder voor vrouwen, die zo'n dertig á veertig jaar geleden massaal gingen roken, wat nu terug te zien is in de cijfers van longkanker. Overleden er er twintig jaar geleden nog geen 2000 vrouwen aan longkanker, nu zijn het er al zo'n 4400. 

Dit doet kanker met je lichaam:

Wanneer is een tumor goedaardig en wanneer kwaadaardig? We zetten enkele begrippen voor je op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`