Gezondheid

Officieel een griepepidemie: vooral jonge gezinnen de klos

27 december 2017 16:25 Aangepast: 27 december 2017 20:03
Beeld © iStock

We hebben officieel te maken met een griepepidemie. Volgens het RIVM is voor de tweede week op rij de grens van 51 zieken per 100.000 mensen gepasseerd, waarmee er nu officieel sprake is van een epidemie.

Dat getal werd afgelopen week flink overschreden met 69 zieken met de griep op elke 100.000 mensen.   

Vooral jonge kinderen

Volgens epidemioloog Gé Donker van het Nivel is de griepvariant die momentele rondwaart er een die vooral jonge kinderen en hun ouders treft. Huisartsen zien tot nu toe vooral kinderen onder de vier jaar met de griep.

"Voor de meeste mensen is het een onschuldige ziekte. Uitzieken en veel drinken blijft het devies", zegt Donker. "Van medicijnen gaat het niet sneller over."

Zo blijf je griepvrij:

Hoe voorkom je dat jij en je gezin ziek worden? Volg deze vijf tips.

Elk jaar

Een griepepidemie komt elk jaar wel voor, maar meestal pas in januari of februari. Vorig jaar was de griepepidemie ook al  in december.

Overigens hebben we veel minder vaak een echte griep dan we denken. Meestal gaat het om een stevige verkoudheid. De symptomen lijken flink op elkaar, alleen is een griep veel heftiger. Het duidelijkste verschil is dat een griep altijd gepaard gaat met koorts. 

Influenza B:

Het griepvirus dat nu veel wordt gezien is van het type influenza B. Vorig jaar was het dominante virus van het type H3N2.  

Het verschil zit in de samenstelling van de eiwitten van het virus, maar het leidt er toe dat het griepvirus dit jaar vooral jonge kinderen treft en daarmee ook hun ouders. Het H3N2-virus maakt vooral ouderen ziek.  

Influenza B zorgt meestal voor vrij milde ziekteverschijnselen.

Als je ziek wordt zit er niet veel anders op dan uitzieken en veel drinken. Van medicijnen gaat het griepvirus niet sneller weg, maar voor het gevoel kan het wat helpen.   

Meer op rtlnieuws.nl:
Verkoudheidje of een flinke griep? Negen vragen en antwoorden

`