Gezondheid

Speciaal getrainde rat kan binnen paar tellen tbc ruiken

26 december 2017 18:57
Een buidelrat in het trainingscentrum in Morogoro die is opgeleid om landmijnen op te sporen. Beeld © AFP

Wetenschappers in de Tanzaniaanse stad Morogoro hebben een rat geleerd een gevaarlijke vorm van tuberculose te ontdekken. Al sinds zijn geboorte wordt de nu één jaar oude rat geoefend in het ruiken van de geur die bij de ziekte hoort.

Deze specifieke vorm van tbc is juist voor medische wetenschappers bijzonder moeilijk te traceren. Voor de rat, die Riziwan is genoemd, is het een koud kunstje. Hij kan aan het slijm van een potentiële patiënt ruiken of die tuberculose heeft.

Vroeg stadium

Bij een test kon de rat binnen een kwartier bij dertien mensen in een vroeg stadium vaststellen dat ze de ziekte hebben, schrijft de Britse krant The Guardian. De artsen zien het direct: de rat krabt met zijn pootje op de metalen bodem van het gebruikte metalen plaatje als hij tbc ruikt. Riziwan kan tot honderd slijmmonsters controleren in twintig minuten.

Een Belgische organisatie die bij het onderzoek is betrokken, APOPO, traint ratten ook in een ander cruciaal trucje: het opsporen van landmijnen. De afgelopen twintig jaar hebben de ratten er al zeker honderdduizend gevonden in gebieden waar oorlog woedde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore