Ga naar de inhoud
Gezondheid

We eten veel te weinig groente, maar hebben dat niet door

Groente-afdeling van een supermarkt. Archieffoto. Beeld © ANP

Het lukt Nederlanders maar niet voldoende groente te eten, gemiddeld krijgen we maar de helft binnen van wat we nodig hebben. Het advies is om 250 gram per dag te eten, maar dat haalt slechts 2 procent.

De overheid wil dat veranderen en heeft daarom met het Voedingscentrum een website gelanceerd waarop je kunt bijhouden hoeveel groente je eet. De hoop is dat mensen op die manier zien dat ze te weinig groente eten en dat gaan veranderen.

Het is niet goed gesteld met ons eetpatroon. Volgens recente cijfers van het Voedingscentrum eten wij maar ongeveer 127 gram groente per dag. En dat wil al een tijd maar niet verbeteren.

'Ik eet toch al groente?'

Het lastige is dat de mensen die al groente eten zich niet aangesproken voelen, zegt het Voedingscentrum, omdat zij denken dat ze al voldoende groente eten. Maar eigenlijk eten ze nog veel te weinig. Een woordvoerder: "We willen mensen meer inzicht geven in hoeveel groente ze eten en tips geven om meer groente binnen te krijgen. Door bijvoorbeeld niet alleen te denken dat je groente alleen maar tijdens je warme maaltijd kunt eten, maar ook tijdens je lunch of als tussendoortje."

De website laat ook zien hoe dat er nou uitziet, 250 gram groente. Veel mensen overschatten hoeveel groenten ze eten.

Thumbnail

250 gram groenten is bijvoorbeeld: een kop tomatensoep bij de lunch, worteltjes als tussendoortje en gekookte witlof bij de warme maaltijd. (Foto: Voedingscentrum)

Gezondheidswinst

Dat is onverstandig, benadrukt de overheid. Meer groente en fruit eten (en minder zout, suiker en vet) zorgt voor een betere gezondheid. Wie dat te weinig doet, mist de gezondheidswinst die dat oplevert. Zoals een kleinere kans op hartziekten, beroertes, diabetes en bepaalde soorten kanker.

Meer op rtlnieuws.nl:
Te weinig groente? Zo eet je wel gezond (Schijf van Vijf)