Gezondheid

Ouderen verlangen naar meer intimiteit in hun leven

17 december 2017 18:01 Aangepast: 17 december 2017 17:59
Een op de vier ouderen wil graag meer aanrakingen zoals knuffels en elkaars hand vasthouden. Beeld © iStock

Meer aanrakingen, vaker een arm om je heen en goede gesprekken voeren. Het merendeel van de ouderen vindt dat dit bijdraagt aan een fijn en gezond leven. Toch ontbreken intimiteit en seksualiteit nog in de levens van veel 60-plussers.

78 procent van de ouderen verlangt naar meer intimiteit in zijn of haar leven. Dat blijkt uit een enquête met ruim zeshonderd respondenten die het Nationaal Ouderenfonds uitvoerde voor RTL Nieuws.

Daarbij doelen ze niet per se op seks; de meeste ouderen vinden goede gesprekken, emotioneel verbonden zijn en knuffelen belangrijker dan de daad an sich.

Niet aantrekkelijk

Een op de vier ondervraagden wil graag meer aanrakingen zoals knuffels en elkaars hand vasthouden. Bijna een op de tien ouderen zou graag meer seks willen. Ouderen zijn intimiteit en seksualiteit belangrijker gaan vinden dan vroeger, met name knuffelen en aanraken.

Bijna een derde van de ouderen vindt zichzelf seksueel aantrekkelijk en is tevreden over zijn of haar seksleven. Wel geeft ruim 40 procent aan zich minder aantrekkelijk te voelen dan vroeger. Ongeveer een op de vijf ouderen vindt zichzelf niet aantrekkelijk en is niet te spreken over zijn of haar seksleven.

Vaste partner

De meeste ouderen hebben er geen problemen mee om zaken als intimiteit en seks te bespreken met hun partner. Met hun familie is het moeilijker: twee op de vijf ondervraagden kan bedzaken niet openlijk bespreken met familie. Een derde geeft aan intimiteit te bespreken met bijvoorbeeld de huisarts.

De enquête van het Nationaal Ouderenfonds werd door 641 mensen van boven de 55 jaar ingevuld. Bijna twee op drie respondenten is vrouw. Ruim driekwart van de ondervraagden is tussen de 60 en 79 jaar. Iets meer dan de helft van de ouderen die de enquête invulden, heeft een vaste (bed)partner.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`