Gezondheid

'Eén op de drie vrouwen kampt met ernstige menstruatieproblemen'

08 december 2017 05:59 Aangepast: 08 december 2017 09:41
Archieffoto. Beeld © iStock

Abnormaal bloedverlies of ernstige pijnklachten. Er rust nog altijd een taboe op menstruatie, en daardoor lopen vrouwen vaak veel te lang door met hun gynaecologische problemen. Dat zegt professor Judith Huirne van de VU. "Er is veel schaamte."

Volgens nieuw onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam kampt één op de drie vrouwen met ernstige menstruatieproblemen. Zo'n 70 procent van die vrouwen met ernstige gynaecologische klachten niet snel naar de dokter, schrijft de Telegraaf

Klachten verergerd

Volgens professor Judith Huirne vinden veel vrouwen het lastig om over hun menstruatieproblemen te praten. Als vrouwen met klachten uiteindelijk toch medische hulp zoeken, zijn de klachten daardoor vaak erger geworden, zegt ze.

Ook wordt er volgens Huirne te vaak aan symptoombestrijding gedaan. "Er worden dan hormonen voorgeschreven of er wordt een spiraaltje geplaatst", zegt ze tegen de krant. "Maar er zijn inmiddels voldoende nieuwe technieken waarmee ook de oorzaak van de klachten onderzocht kan worden."

Huirne pleit voor speciale behandelcentra voor vrouwen met gynaecologische klachten.

 

Video: Verlof voor menstruatieklachten?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore