Gezondheid

Aanvullende verzekering te duur: fysiotherapeut en orthodontist in de knel

07 december 2017 17:09 Aangepast: 08 december 2017 03:04
Een fysiotherapeut aan het werk (archieffoto). Beeld © ANP

Patiënten gaan bezuinigen op behandelingen bij de fysiotherapeut en de orthodontist omdat ze de aanvullende verzekering niet langer kunnen of willen betalen. "Binnenkort kun je aan de tanden van een kind zien hoeveel geld de ouders hebben", zegt een woordvoerder van de vereniging van orthodontisten (NVvO).

Guusje ter Horst, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), zegt dat veel noodzakelijke zorg 'voor lagere inkomens nagenoeg onbereikbaar' is geworden. Orthodontisten en fysiotherapeuten zijn samen goed voor het grootste deel van de zorgkosten die met aanvullende verzekeringen worden gedekt.

Dekking steeds kleiner, kosten steeds hoger

De beroepsverenigingen zijn het eens met De Nederlandsche Bank, die maandag liet weten dat de aanvullende verzekering dreigt te verdwijnen. Steeds minder mensen sluiten er eentje af, of ze zoeken de laagste premie en verzekeren zich heel gericht voor kosten die ze denken vrijwel zeker te zullen maken.

Daardoor lijden verzekeraars steeds vaker verlies op de aanvullende verzekering. Gevolg: ze verkleinen de dekking en/of verhogen de prijs. NVvO en KNGF willen dat de verzekeraars weer 'voor iedereen bereikbare aanvullende verzekeringsoplossingen'op de markt brengen.

Honderden euro's besparen op je zorgverzekering? Zo doe je dat:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Beter zoeken naar zorgverzekering is al gauw lonend 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore