Gezondheid

Sara Kroos was een jaar zwaar depressief: 'Ik vond mijzelf totaal niet de moeite waard'

01 december 2017 02:29 Aangepast: 01 december 2017 09:20
Beeld © RTL Late Night

Cabaretière Sara Kroos heeft een jaar lang niet kunnen optreden door een zware depressie. "Alles waar ik voorheen zin in had, wat ik leuk vond, daar vond ik niks meer aan. En vooral mezelf vond ik totaal niet de moeite waard", zei ze gisteravond in RTL Late Night.

Voor sommige mensen is het misschien moeilijk voor te stellen dat juist iemand die de lachers op de hand heeft, zélf ontzettend moeite heeft om ergens vrolijk van te worden. Toch was dat zo bij Sara Kroos. Ze omschreef haar depressie gisteravond als 'een totaal gevoel van leegte' waardoor ze een 'heel negatief zelfbeeld' kreeg.

Vorige week stond ze voor het eerst weer op het podium met de voorstelling 'Zonder Verdoving'. Ze kreeg lovende recensies. Haar show gaat ook over die moeilijke periode.

Chronisch

"Ik heb dit al mijn hele leven", zei Kroos aan tafel bij Humberto Tan. Op haar zeventiende merkte de cabaretière al dat ze gevoelig was voor depressies. "Ik heb niet de illusie dat het nooit meer terugkomt. Het zal mijn hele leven zo zijn. Ik zal zo nu en dan depressieve episodes hebben. Dat kunnen maanden zijn, maar ook een jaar. Dat blijft zo. Het is een chronische aandoening."

Dit keer duurde het dus lang - een jaar. "Normaal werkte ik met een depressie gewoon door, dan hoefde ik niet te worden opgenomen, maar deze was heftiger."

Een half jaar zat ze in een kliniek in Limburg - een 'wellness' noemt ze het in de voorstelling. Jouw vak is eigenlijk de hel, zei haar psychiater. Want bij het beroep van cabaretier komt heel veel stress kijken: "Ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel leuk genoeg?", zijn vragen die ze zichzelf vaak stelt en waar ze gespannen van wordt. "Er zit ook onregelmatigheid bij. Terwijl voldoende slaap, een regelmatig leven niet te veel stress... dat is juist heel goed tegen psychische stoornissen."

Schaamte

Als ze depressief is, overvalt haar een gevoel van schaamte. "Als ik in het ziekenhuis had gelegen met een gebroken been, dan had ik het helemaal niet erg gevonden dat mensen zouden zeggen: nou, Sara ligt daar, met een gebroken been. Alleen er zit zo'n schaamte... als je een depressie hebt, schaam je je ook hè?"

"Ik bedoel: waarom zou ik een depressie hebben? Ik woon in de eerste wereld, ik heb geen grote problemen. Ik heb een prachtige gezin, een mooie carrière. Terwijl ik nu denk: het is net als suikerziekte. Als iemand suikerziekte heeft, schaamt die zich ook niet. Nou, ik heb een aandoening van de hersenen, daar hoef ik me net zo min voor te schamen."

Om te voorkomen dat er weer een lange periode volgt van depressies, gaat ze de komende tijd vaker 'nee' zeggen, bijvoorbeeld als ze gevraagd wordt voor een tv-programma.

Haar nieuwe voorstelling, die dus deels gaat over depressiviteit, werkt zalvend, vertelde ze. "Dat werkt zo fijn. Dat je met een zaal vol met mensen bent die lachen om de trieste dingen van het leven, ik vind niks fijner dan het op die manier lichter maken."

Bekijk hier het interview terug:

Meer op rtlnieuws.nl:
Kapper weigert depressief meisje kaal te scheren en helpt haar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore