Gezondheid

Layla ligt, net als veel andere jongeren, 's nachts wakker: 'Ik word er wanhopig van'

30 november 2017 20:56 Aangepast: 01 december 2017 12:00
Beeld © Layla Dekker

Steeds meer kinderen hebben ernstige slaapproblemen en liggen 's nachts eindeloos wakker. Vaak zijn de problemen zo erg dat ze alleen nog geholpen kunnen worden bij speciale slaapcentra, waar de wachtlijsten langer worden. En dat is zorgelijk, merkt ook de 18-jarige Layla Dekker, want slaapstoornissen hebben grote gevolgen.

Volgens een inventarisatie door beroepsvereniging Kind en Slaap worden er steeds meer kinderen en jongeren doorverwezen naar slaapcentra. Dat geldt onder leerlingen van de basisschool, maar nog sterker onder leerlingen van de middelbare school.

Nachtmerries

Layla heeft sinds twee jaar last van slaapproblemen. "Ik word twee tot vier keer per nacht wakker. Soms lig ik dan een paar minuten wakker, en soms een halfuur. Ik heb ook nachtmerries die de hele tijd terugkeren. Dan word ik neergestoken of neergeschoten en dan schrik ik wakker, dat is heel vervelend."

Omdat ze al zo lang slecht slaapt, heeft ze er in het dagelijks leven veel last van. "Ik ben overdag slaperig. Daardoor ben ik chagrijnig en kan ik me niet goed concentreren. Dat is lastig, want ik volg een mbo-opleiding tot verkoopspecialist. Ik kan daar maar tien minuten per keer voor leren, daarna dringt er helemaal niets meer tot me door."

Opmerkingen van klanten

Ook op haar werk heeft ze er last van. "Ik zit achter de kassa bij de Albert Heijn, en mensen maken veel opmerkingen. Ze vragen me of ik te laat naar bed ben gegaan, omdat ik er moe uitzie. Dat is wel vervelend." Nog moeilijker vindt ze het dat ze haar sociale leven erop aan moet passen. "Als ik uitga met vriendinnen, moet ik eerder naar huis. Ik wil dan al om 11 uur naar bed, wat ik best vroeg vind bij uitgaan."

Layla wil er dan ook alles aan doen om weer lekker te slapen, maar een oorzaak voor haar problemen is nog niet gevonden. "Ik ben wel naar de huisarts gegaan, en die heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar heb ik een slaaponderzoek gehad, maar in het ziekenhuis sliep ik helaas goed. Daarom ben ik doorverwezen naar een slaappsycholoog. Daar heb ik een paar afspraken gehad, maar ik ging er niet beter van slapen."

'Alles geprobeerd'

Ook thuis heeft ze van alles geprobeerd. "Ik heb geprobeerd om een uur voordat ik ga slapen mijn telefoon en de televisie uit te zetten, maar dat had geen effect. Ik heb ook een app geprobeerd waardoor je lekkerder gaat slapen, maar dat maakte ook niets uit. En ik heb melatonine geprobeerd, heb een ander matras gekocht en een ander kussen. Niets werkte, ik blijf maar wakker worden. Daar heb ik wel tranen om gelaten, ik word wanhopig. Dit trek ik niet nog een paar jaar."

Dit zijn signalen dat een puber kampt met een verstoord slaapritme:

  • 's Morgens niet goed of helemaal niet op kunnen staan
  • Suffige, ongeconcentreerde indruk
  • 's Avonds niet de slaap kunnen vatten
  • Alsmaar moe
  • Prikkelbare, vertraagde reacties
  • Verslechterde schoolprestaties

Vertoont jouw kind bovenstaande signalen? Maak dan een afspraak bij de huisarts en vraag naar een verwijzing voor een geaccrediteerd slaapcentrum.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore